Hlavní obsah

Máme i jiné priority, než je závěrečná tabulka, hlásí před bitvou se Slováky kapitán Dočkal

Praha

Před měsícem to byl na Slovensku jeho zápas. Po roce se Bořek Dočkal vrátil do reprezentace a s kapitánskou páskou na rukávu dovedl v Trnavě národní tým k výhře 2:1. Nejenže na obě branky nahrál, ale byl tím pravým lídrem, kterého reprezentační mužstvo dlouho postrádalo. Dnes večer povede české fotbalisty do zápasu se Slováky zase. A nikoli jen s cílem neprohrát, což by v konečném účtování skupiny postačilo k setrvání v druhé divizi Ligy národů a výhodnější pozici při prosincovém losování kvalifikace o EURO 2020.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal a Patrik Schick slaví branku v utkání proti Slovensku před měsícem v Trnavě.

Článek
Fotogalerie

Vědomí, že vám stačí uhrát se Slováky v domácí odvetě nerozhodný výsledek, musí být před zápasem uklidňující.

Nemyslím, že by bylo dobré už před utkáním takto kalkulovat a počítat, že nám postačuje i bod. Samozřejmě že to může být jeden z faktorů, jak v případě přijatelného výsledku reagovat v závěrečných minutách, ale před zápasem máme své priority.

A to?

Udržet standard, který jsme v předchozích střetnutích předváděli, a posouvat ho dál, jak to jen půjde. Podařilo se nám překlopit a změnit atmosféru, která národní tým provázela, věřím, že i veřejnost nás vnímá už jinak. To je pro nás hodně důležité, takže chceme v této proměně postupnými kroky pokračovat.

Jenže hodnotí se výsledky a umístění v tabulce…

Víme, o co se hraje a samozřejmě chceme zůstat v pozici, v níž jsme před utkáním. Ale zároveň se nacházíme v etapě, kdy jsou zmiňované priority přinejmenším stejně důležité, jako závěrečná tabulka skupiny.

Slováci jsou přece jen trochu jiným protivníkem než ostatní soupeři.

Každý fotbalista má rád utkání, v nichž jde o hodně. Rozhodně ale necítím, že bychom byli pod nějakým enormním tlakem jen proto, že hrajeme se Slovenskem.

Ale tvář a projev slovenské reprezentace se od vašeho říjnového vítězství přece jen změnily, o čemž svědčí její páteční vysoké vítězství nad vítězem skupiny Ukrajinou.

Zápas jsme sledovali a chuť Slováků byla skutečně viditelná. Ale zároveň byl patrný i přístup Ukrajinců, kteří už předem věděli, že jsou vítězi skupiny. Navíc jim chyběli důležití hráči základní sestavy, a i když se snažili hrát stejně, jako v předchozích střetnutích, kvalita jim scházela. A Slováci toho dovedli využít.

Takže váš pohled na slovenskou reprezentaci se ani po její výhře nad Ukrajinou nezměnil?

Ve fotbale vždy funguje přímá konfrontace a hrozně moc faktorů, které při ní vstupují do hry. Slováci udělali pár změn v sestavě a bylo dobré vidět nové hráče, seznámit se s jejich přednostmi, sledovat, jak zapadli do týmového pojetí mužstva.

Jaký obraz tedy nabídne dnešní večerní konfrontace?

Potkají se dva podobné týmy, jako před měsícem v Trnavě. K drobným změnám v obou týmech sice došlo, ale nejde o nic zásadního. Očekávám proto oboustranně vyhecované utkání, v němž oba celky udělají maximum, aby uspěly.

Už třikrát jste po příchodu nového trenéra Šilhavého vedl reprezentaci jako kapitán a pokaždé šlo o vydařené vystoupení. Čekal jste po roční absenci v národním týmu, že se vám návrat tak vydaří?

Nevnímal jsem absenci tak, že bych z národního mužstva vypadl a měl mít tudíž pochybnosti, zda jsem při návratu schopen uspět. Myslím, že mnohem důležitější bylo, aby se reprezentace vyvíjela a posouvala než to, jak se cítím já. Podstatné je velké odhodlání, které je na našem mužstvu patrné a jež z něho cítím. Bylo tomu tak před zápasem s Poláky, je tomu tak i před duelem se Slovenskem.

Jak dopadne zápas české fotbalové reprezentace se Slováky?
Vyhrají Češi
53,8 %
Zápas skončí remízou
20 %
Vyhrají Slováci
26,2 %
Celkem hlasovalo 9479 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.