Hlavní obsah

Anglie - Švýcarsko 0:0, pen. 6:5Anglii k zisku bronzu pomohl proměněnou penaltou i brankář

Fotbalisté Anglie v boji o třetí místo ve Final Four Ligy národů porazili Švýcarsko 6:5 na penalty. Po 120 minutách skončil zápas bez branek, přestože si Albion v jeho průběhu vytvořil několik velkých šancí.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Gólman Jordan Pickford se výraznou měrou zasloužil o výhru Anglie v zápase o bronz Ligy národů proti Švýcarsku.

Článek

Anglie si zahrála prodloužení i ve druhém zápase na turnaji. V semifinále s Nizozemci po základní hrací době remizovala 1:1, ale v přidaném čase dvakrát inkasovala. Také Švýcaři prohráli 1:3 s domácími Portugalci po hattricku Cristiana Ronalda.

Výběr kouče Garetha Southgatea vstoupil do utkání o bronz lépe a už ve třetí minutě se ocitl blízko gólu. Kane se obloučkem snažil přehodit brankáře Sommera, který jeho zakončení vytáhl konečky prstů na břevno. V 15. minutě pak Sommer vyrazil Sterlingovu přízemní střelu. I třetí velká šance v prvním poločase se zrodila na straně Albionu. V 36. minutě si na centr Alexandera-Arnolda naskočil Alli, který hlavičkoval těsně nad horní tyč.

Deset minut po zahájení druhého poločasu srazil švýcarský obránce Schär centr Angličanů na tyč. Za dvě minuty si Švýcaři vypracovali jedinou vážnou šanci v utkání, jenže Xhakovu pohotovou střelu z hranice vápna vytáhl brankář Pickford.

V 84. minutě se po Alliho hlavičce odrazil míč od břevna k Wilsonovi, který překonal Sommera. Gól však nakonec neplatil, jelikož po zhlédnutí videa bylo patrné, že Wilson těsně předtím fauloval Akanjiho. V deváté minutě prodloužení se k zakončení znovu dostal Alli, jehož hlavičku Sommer vyrazil mimo tři tyče. Ve 117. minutě napálil Sterling z přímého kopu břevno.

K penaltovému rozstřelu se postavilo dvanáct hráčů, z nichž pouze Švýcar Drmic v šesté sérii neuspěl. Jedním z šesti úspěšných exekutorů na straně vítězného celku byl brankář Pickford.

"Při penaltě jsem byl nervózní. Poslední tři týdny jsem je hodně trénoval, protože rozhodují zápasy a týkají se všech. Vyberu si místo a skoro vždycky skóruju," prohlásil Pickford.

Final Four fotbalové Ligy národů v Portugalsku - o 3. místo:
Švýcarsko - Anglie 0:0 po prodl., pen. 5:6
Penalty proměnili: Zuber, Xhaka, Akanji, Mbabu, Schär - Maguire, Barkley, Sancho, Sterling, Pickford, Dier. Neproměnil: Drmic. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.) - Fabri (video, It.). ŽK: Xhaka - Rose, Lingard.
Švýcarsko: Sommer - Schär, Akanji, Ricardo Rodríguez (87. Drmic) - Mbabu, Xhaka, Elvedi, Fernandes (61. Zakaria), Freuler - Shaqiri (64. Zuber) - Seferovic (113. Okafor). Trenér: Petkovic.
Anglie: Pickford - Alexander-Arnold, Joe Gomez, Maguire, Rose (70. Walker) - Delph (106. Barkley), Dier, Lingard (106. Sancho) - Sterling, Kane (75. Wilson), Alli. Trenér: Southgate.

Reklama