Hlavní obsah

Holoubkovo komando? Kat Skotů, hrdina z Old Trafford i distributor obědů

Komando statečných skrývá řadu zajímavých osudů. Koronavirové patálie nachystaly bizarní příběh do historie české fotbalové reprezentace. Kompletní mužstvo, které v pátek zvítězilo na Slovensku, se včetně realizačního týmu muselo vrátit domů. Dočasně povolaný náhradní kouč David Holoubek během pěti hodin sestavil soupisku, z níž vybere jedenáctku pro večerní duel proti Skotsku v Olomouci. Jen Hubník s Teclem už mají mezistátní starty, dalších jedenadvacet povolaných jsou nováčci...

Foto: Sport.cz

Ondřej Karafiát si jako 11letý dojel pro trofej až na Old Trafford...

Článek

Jeden se ještě nedávno živil rozvážením obědů do škol, jiný zazářil v žákovském věku až na Old Trafford. Nechybí velké talenty nebo synové známých otců.

Tátou výběru je samozřejmě kapitán Roman Hubník. Šestatřicetiletý mazák reprezentační kariéru ukončil po EURO 2016, záskok v nouzi ovšem neodmítl.

Hřát ho může vědomí, že právě Skotům vstřelil svůj nejdůležitější gól v nároďáku. V kvalifikaci o ME 2012 v pražském Edenu zařídil výhru 1:0 a nasměroval reprezentaci na šampionát v Polsku a na Ukrajině.

Pestré jsou osudy jeho spoluhráčů pro jeden jediný nevšední duel.

Uvažoval o reprezentaci Vietnamu

Tak třeba brankář Filip Nguyen se před pár lety živil rozvážením obědů do pražských škol. Prošel mládežnickými týmy pražské Sparty, trenér Holoubek ho tedy moc dobře zná. Gólman vietnamského původu tam s dorostem vyhrál titul spolu s Kadeřábkem, Krejčím, Skalákem či Pavelkou.

Při přechodu do mužů se jeho kariéra zadrhla, chytil se však ve Vlašimi a Holoubek si ho pak vytáhl do Liberce.

Otec je Vietnamec a Nguyen koketoval s dvojím občanstvím, aby v případě zájmu měl možnost reprezentovat asijskou zemi. No vida, Češi se nakonec ozvali dřív...

Tleskalo mu 70 tisíc diváků

Obránce Ondřej Karafiát o sobě dal vědět ještě dřív. Proslavil se už jako dítě. Jako 11letý sparťanský talent v roce 2005 vyhrál v Anglii celosvětové finále dovednostních soutěží. Odměnou mu byl největší zážitek v životě. Poznal, jaké to je, když člověku tleská vyprodaný stadion Old Trafford! O přestávce zápasu Premier League mezi Manchesterem United a Portsmouthem mu cenu před téměř 70 tisíci diváky předával domácí útočník Ole Gunnar Solskjaer, současný kouč Rudých ďáblů.

Karafiát se jako dospělý prosadil v Liberci a letos v létě jako sparťanský odchovanec zamířil k rivalovi do Slavie.

Jeho jméno je každopádně už 15 let vyryté na poháru vystaveném v síni slávy jeho oblíbeného klubu Manchester United.

Bráchův ruksak, potom lídr

Mládeží Sparty prošel také další obránce Šimon Gabriel, syn internacionála Petra Gabriela. Se svým dvojčetem Adamem kopali dva roky v Německu, kde táta působil.

Jak účastník EURO 2000 vypráví, z bratrské dvojice byl nejprve lepší Adam, který v mládežnických kategoriích sázel spoustu gólů. Šimon prý byl spíše jakýmsi ruksakem.

Jenže když bylo klukům třináct, čtrnáct, všechno se otočilo. Ze Šimona se stal zajímavý lídr. Naslouchal otcovým radám a svojí pracovitostí se dostal na nadějnou cestu. Ze Sparty odešel do Plzně, aktuálně hostuje v Mladé Boleslavi. Dvojče Adam působí v béčku Sparty.

Mlhavé vzpomínky na tátu

Dalším letenským odchovancem, který se dostal do reprezentace odjinud, je záložník Adam Jánoš. Syn populárního brankáře Zdeňka Jánoše, který zahynul při dopravní nehodě v roce 1999.

Od sedmi let tak Adam vyrůstal bez otce jen s maminkou a starším bratrem Dominikem.

Táta odchytal v první lize za Slavii, Jablonec a Příbram celkem 284 zápasů a dal tři góly z penalt. Do povědomí všech se zapsal jako vynikající gólman, byl emotivní, uměl vybouchnout, tak trochu rapl.

Jako horkou hlavu si tátu pamatuje i Adam, dnes hráč ostravského Baníku. Vzpomínky jsou trochu mlhavé, tak si ho často připomínal na videích. Zdeněk Jánoš si ale v nároďáku nikdy nezachytal, syn má nečekanou šanci k debutu.

Spolubojovníky už od základky

Když se osmnáctiletý Adam Hložek stal v pátek v Bratislavě nejmladším hráčem v historii české reprezentace, nemohl tušit, jak brzy bude jeho rekord v ohrožení.

Vzít mu ho mohou dva sedmnáctiletí, olomoucký Jáchym Šíp, a ještě o půl roku mladší sparťan Adam Karabec.

Letenský talent má visačku nového Hložka. Do ligy nakoukl už v šestnácti. V jarním duelu v Karviné se stal třetím nejmladším autorem gólu v české lize, primát patří Hložkovi.

Hložek byl za loňský rok vyhlášen nejlepším českým starším dorostencem, mladším dorostencům vládl zase Karabec. Věkové kategorie pro ně neplatí. Zběsilým tempem se derou mezi dospělé.

Oba Adamové spolu chodili od šesté třídy na základní školu, i na střední spolu nastoupili. Hložek je pro Karabce vzor, má motivaci ho dohnat. A teď mu dokonce může sebrat rekord...

Reklama

Související témata: