Hlavní obsah

Česko - Skotsko 1:2Narychlo poskládaný český výběr Skoty trápil až do konce. Porazila ho až penalta

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Pešek 1 : 0
27. Dykes 1 : 1
52. Christie (penalta) 1 : 2
Záznam online reportáže

Zdeněk PavlisSport.cz
Aktualizováno

Obavy z popravy narychlo poskládané české reprezentace se nenaplnily. V druhém střetnutí Ligy národů měl naopak Holoubkův výběr poskládaný z fotbalistů, z nichž měli jen Hubník s  Teclem předchozí zkušenosti z národního týmu, v Olomouci blízko k tomu, aby se postaral o překvapení a Skoty obral o body. Bojovností, vůlí, entusiasmem i kolektivním výkonem je předčil, ujal se dokonce vedení a o jeho porážce 1:2 rozhodla až penalta nařízená v úvodu druhé půle po souboji Malinského s  Robertsonem a proměněná Christiem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký reprezentační debutant Jakub Pešek otevřel skóre utkání Ligy národů proti Skotsku.

Článek
Fotogalerie

Pro Skoty pořádný šok. V jejich sestavě pět hráčů působících na scéně Premier League a šestý McLean, který ji hrál v barvách Norwiche ještě na jaře, a proti nim český výběr poskládaný z hráčů sedmi klubů schopných do Olomouce dorazit a natěšených do druhého dějství Ligy národů nastoupit. Přesto Ostrované už po jedenácti minutách prohrávali.

A kdyby jen to, za půlící čáru se v úvodu střetnutí dostávali výjimečně, většinu soubojů s nažhavenými domácím hráči vysouvajícími svůj blok až na jejich polovinu prohrávali, zaostávali v pohybu i startu na míč.

Až inkasovaný gól je trochu probral. Parádní, protože Holeš s Teclem precizní kombinací využili toho, že se Cooper zapomněl za obranou, libereckému Peškovi poslali přesnou přihrávku a ten si tváří v tvář pětatřicetiletému veteránovi ve skotské bráně Marshallovi počínal jako ostřílený rutinér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost českého týmu po Peškově gólu.

Český výběr vedl a tím pochopitelně sebevědomí soupeře značně nahlodal. A kdyby po čtvrthodině nevytáhl Marshall hodně nebezpečný pokus Peška na roh, mohli na tom být Clarkovi svěřenci ještě bídněji.

Dvakrát zvonila tyč skotské branky

I tak si nevěděli s vývojem zápasu příliš rady. Jejich přihrávky byly zoufale nepřesné, akcím chyběl nápad a myšlenka, takže česká obrana dirigovaná Hubníkem pomalu půlhodiny odolávala. I za pomoci brankáře Mandouse, který zlikvidoval dvě rychle po sobě jdoucí příležitosti Palmera a Christieho, aby na něho vyzrál až neobsazený Dykes, který proběhl mezi stopery a Zeleným, a pohodlně vyrovnal.

Foto: David W Cerny, Reuters

Rozhodující moment zápasu. Tomáš Malinský sráží v pokutovém území Andyho Robertsona ze Skotska a z následné penalty vstřelili hosté vítěznou branku.

Sedm minut po přestávce se podařilo Skotům skóre otočit, ovšem jen díky penaltě. Trochu přísné, protože Malinský s Robertsonem se v šestnáctce drželi navzájem, liverpoolský obránce ovšem spadl a nařízený pokutový kop Christie proměnil. S trochou štěstí, protože Mandous směr střely vystihl, ale na balon nedosáhl.

Ostrované se ovšem o výhru, která pro ně byla za dané konstelace povinností, strachovali až do konce. Hubník měl příležitost k vyrovnání, Havlíkova rána z trestného kopu šla do tyče, Tecl v 68. minutě ve vůbec největší šanci minul odkrytou bránu, Jemelka čtyři minuty nato pálil nad břevno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liam Cooper ze Skotska a český záložník Jakub Pešek během utkáním Ligy národů v Olomouci.

Nakonec Clarkův tým horké chvíle přečkal, odolal i závěrečnému tlaku Holoubkova výběru, kdy míč po hlavičce Růska znovu olízl tyč Marshallovy brány a výhru si z Hané se štěstím odvezl. I tak by ale český tým sklidil za předvedený výkon a statečnost, s níž se Skotům postavil, aplaus na otevřené scéně. Tedy kdyby v Olomouci alespoň nějací diváci sledovali, s jakou odvahou se Ostrovanům postavil, jaký odpor jim kladl a až do závěrečného hvizdu je trápil.

Skotové se v Lize národů díky výhře dostali do čela druhé skupiny Ligy B, český tým je o bod zpět druhý. Další zápas čeká reprezentanty v říjnu v Izraeli.

Fotbalová Liga národů B - skupina 2 (hráno v Olomouci):
Česká republika - Skotsko 1:2 (1:1)
Branky: 11. Pešek - 27. Dykes, 52. Christie z penalty. Rozhodčí: Gözübüyük – van Zuilen, Balder (Niozemsko). ŽK: Malinský, Jánoš - Armstrong, Robertson, McKenna, Palmer. Bez diváků.
Česko: Mandous - Holeš, Hubník, Jemelka, Zelený - Jánoš, Havlík (81. Růsek)- Malinský, Budínský (52. Breite), Pešek (76. Potočný) - Tecl. Trenér Holoubek.
Skotsko: Marshall - Palmer, Cooper, McKenna, Robertson - McTominay, Fleck (71. McGinn), McLean - Christie, Dykes (67. Paterson), Armstrong (80. McGregor). Trenér Clarke.

Skupina 1

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rakousko 6 9 : 6 13
2 Norsko 6 12 : 7 10
3 Rumunsko 6 8 : 9 8
4 Severní Irsko 6 4 : 11 2

Skupina 2

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 6 9 : 5 12
2 Skotsko 6 5 : 4 10
3 Izrael 6 7 : 7 8
4 Slovensko 6 5 : 10 4

Skupina 3

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Maďarsko 6 7 : 4 11
2 Rusko 6 9 : 12 8
3 Srbsko 6 9 : 7 6
4 Turecko 6 6 : 8 6

Skupina 4

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Wales 6 7 : 1 16
2 Finsko 6 7 : 5 12
3 Irsko 6 1 : 4 3
4 Bulharsko 6 2 : 7 2

Reklama