Hlavní obsah

Slováci jsou odhodláni obrat Německo o body

BRATISLAVA

Slovenští fotbalisté budou ve středu v evropské kvalifikaci čelit na Tehelném poli bronzovému celku z posledního mistrovství světa, ale jsou odhodláni obrat Němce o body. Ostatně před rokem v přípravě je porazili 2:0. Jejich výkony v bojích o Euro 2008 však připomínají houpačku: po šesti gólech do sítě Kypru a prohře 0:3 s českým týmem vyhráli ve Walesu nečekaně hladce 5:1.

Článek

"Věřím, že divákům ukážeme naši pravou tvář a po zápase budeme spokojeni a šťastnější než po zápase s Čechy," řekl na dnešní tiskové konferenci kanonýr bundesligy Marek Mintál z Norimberku. Před rokem se postaral o oba góly do německé sítě Miroslav Karhan, nejzkušenější slovenský reprezentant. "Jednou jsme je už porazili. Musíme se o to pokusit i podruhé," burcoval kapitán.

Pro trenéra Dušana Galise může být středeční domácí zápas posledním na lavičce slovenského týmu, protože uvažuje o tom, že se místo fotbalu vrhne naplno do politiky. Nový vládní zmocněnec pro mládež a sport a poslanec by měl po utkání s Německem jednat o této možnosti s šéfem fotbalového svazu Františkem Laurincem.

Změny v sestavě zřejmě nebudou

Na hřiště Galis zřejmě vyšle stejnou sestavu jako ve Walesu. "Hráči nám dost zamotali hlavu, protože hráli skutečně dobře," řekl Galis a dodal, že pokud by ke změně došlo, pak jen k jedné. Po odpykání trestu za žluté karty bude mít k dispozici už i štítového obránce Petrohradu Martina Škrtela.

Loňskou výhru nechce trenér přeceňovat. "Tehdy to bylo o něčem jiném, protože oni budovali mužstvo na mistrovství světa," upozornil Galis. Na domácí půdě pak Němci v červenci získali bronzové medaile. "Myslím si, že to bude otevřený zápas od začátku do konce. I my chceme získat nějaké body, protože v kvalifikaci se počítají body a ne hra," dodal.

V historii samostatné republiky nastoupí Slováci proti Německu potřetí, v květnu 2001 v Brémách prohráli 0:2. Podle informací slovenské policie se na středeční zápas, který začne ve 20:45, chystá i několik stovek výtržníků z Německa. "S německou stranou jsme v kontaktu. Na stadionu budou pracovat i jejich policisté v civilu," uvedl šéf organizačního výboru Vladimír Wänke.

Reklama

Související témata: