Hlavní obsah

Startuje baráž o ME, český tým v ní má své favority. Komu drží palce?

Praha

Nehrají, postup mají dávno v kapse, přesto zbystří pozornost. I pro české fotbalisty je baráž o zbylá volná místa na ME 2016 důležitá. Ve čtvrtek večer začíná zápasem mezi Norskem a Maďarskem. O čtyři místa ve Francii se utká celkem osm celků. Z českého pohledu budou nejdůležitější duely Ukrajiny se Slovinskem a Bosny a Hercegoviny s Irskem. Důvod je jasný. Určí, v jakém výkonnostním koši se ocitne národní tým při prosincovém losu základních skupin.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba na ilustračním snímku

Článek

A co by pro svěřence Pavla Vrby bylo teoreticky nejlepší? Kdyby Ukrajina a Bosna nepostoupily. V tom případě by čeští reprezentanti v tabulce koeficientů udrželi pozici ve druhém koši a los by jim mohl přisoudit snad papírově snazší základní skupinu. Další celky z baráže už nemohou Vrbův tým ohrozit.

Ukrajina je však zřejmě největším favoritem barážových soubojů. Se Slovinskem sice nevyhrála ani jeden ze čtyř duelů v 90. letech a v roce 1999 s ním vypadla v baráži, přesto si proti nadcházejícímu soupeři hodně věří. "Ukrajina prohrála všechny své baráže, ale to je historie. Koukáme se dopředu," zavelel trenér Michail Fomenko.

Bosna bude proti Irsku usilovat o druhý postup na závěrečný turnaj v historii. V premiéře si v minulém roce zahrála na světovém šampionátu v Brazílii.

V tomto kvalifikačním cyklu zachránila účast alespoň v baráži na poslední chvíli, když vyhrála závěrečné tři zápasy. "Po těch nervech je dobře, že jsme v situaci, kdy jsme pány svého osudu," podotkl trenér Bosny Mehmed Baždarevič.

Favoritem ale jeho tým není, i když má k mání takovou palebnou sílu, jakou je Edin Džeko. Bookmakeři dávají oběma celkům stejné šance na postup. "Jestli je tady nějaká malá výhoda, tak je to odveta doma," řekl irský trenér Martin O'Neill.

Zbylé dvě dvojice tvoří Norsko s Maďarskem a Švédsko s Dánskem. Švédové s hvězdným útočníkem Zlatanem Ibrahimovicem zkusí odčinit nezdar z minulé baráže o světový šampionát s Portugalskem, s Dánskem ale poslední čtyři zápasy prohráli a nedali v nich gól.

Čtyři vítězové baráže zkompletují 24 účastníků evropského šampionátu. Tolik mužstev bude hrát na ME vůbec poprvé. Český tým na závěrečný turnaj, který začne 10. června, postoupil jako vítěz skupiny A.

Program baráže o ME 2016:
Norsko - Maďarsko (první zápas 12. listopadu, odveta 15. listopadu)
Bosna a Hercegovina - Irsko (13. a 16. listopadu)
Ukrajina - Slovinsko (14. a 17. listopadu)
Švédsko - Dánsko (14. a 17. listopadu).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články