Hlavní obsah

Nejvíc kilometrů ve Francii nalétají Albánci

Praha

Tréninkové podmínky, klid a dokonalé zázemí. To byla základní kritéria reprezentací při výběru ubytování na evropském fotbalovém šampionátu. Nejhustěji bude osídleno okolí Paříže. Vzhledem k rotaci zápasů po deseti stadiónech se nejvíc nacestují Albánci. Z Bretaně je to všude daleko, takže je čeká 5600 km přeletů.

Foto: David Šváb, ČTK

Čeští fotbalisté najdou během ME domov v hotelu Clarion Chateau Belmont v Tours.

Článek

Češi si vybrali za základnu zámek na břehu řeky Loiry v Tours. Luxusní sídla zvolily i další týmy. Domácí Francouzi sídlí ve sportovním centru Clairefontaine, svém tradičním zázemí. I když bydlí v oblasti velké Paříže, stejně nalétají za zápasy přes 2200 km. Češi 2880, ale obě reprezentace patří k těm, které budou cestovat nejméně. Úplně nejlépe jsou na tom Rumuni, sídlící rovněž poblíž Paříže, které čeká jen poloviční porce kilometrů než domácí.

Nejblíže ke Švédům

Hodně týmů si vybralo mořské pobřeží, a to nejen teplo na jihu u Středozemního moře nebo Atlantik na západě, ale i chladnější sever v Bretani. Originální způsob ubytování zvolili Španělé: za domov si vybrali velký hotel na ostrůvku Saint-Martin-de-Ré v Atlantiku nedaleko známého historického města La Rochelle.

Nejblíže k sobě to budou mít Italové se Švýcary, kteří obsadili opačné konce Montpellieru. K Čechům to mají „za roh" Švédové, asi 220 km. Slováci pak jen 325 km z Vichy. Nejblíže domovu to budou mít Němci, kteří sídlí na hranicích v Évian-les-Bains.

Luxusní Hotel du Lac v lázeňském městečku Enghien-les-Bains na okraji velké Paříže bude sídlem rozhodčích. Sudích, od hlavních přes asistenty, čtvrté a brankové, bude téměř sto. Týmy jsou šestičlenné. K tomu přibydou kondiční trenéři, lékaři, fyzioterapeuti, psycholog a členové komise rozhodčích UEFA, takže v součtu zaberou více než dvě stovky lůžek.

K dispozici mají kompletní zabezpečení, včetně sauny, bazénu a tří travnatých hřišť. Tento hotel, odkud budou v doprovodu policejních eskort jezdit na letiště a k zápasům, má patřit po dobu šampionátu k nejvíce střeženým a pro okolní svět prakticky nedostupným místům ve Francii.

Reklama

Související témata: