Hlavní obsah

Rosický nasupeně vyletěl na rozhodčího: Pletl se nějak často!

Toulouse

Rok a den čekal fotbalový záložník Tomáš Rosický na start v ostrém utkání v základní sestavě. V pondělí odpoledne vedl českou reprezentaci na ME ve Francii do úvodního představení ve skupině D proti Španělsku (0:1). Po ročních zdravotních peripetiích vydržel první soutěžní duel bez potíží, ale musel překousnout prohru gólem v 87. minutě. „Bolí to," posteskl si po utkání.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva polský rozhodčí Szymon Marciniak a kapitán českých fotbalistů Tomáš Rosický.

Článek
Fotogalerie

Evropský šampionát ve Francii bere jako odměnu za dvanáct měsíců odříkání při úsilí o návrat. „Nechtěl jsem končit zraněním," připomínal několikrát nejprve kalvárii z kvalifikace na Islandu v červnu 2015 a následně lednové zranění v Arsenalu. Na šampionát přijel bez kontraktu, ale odhodlaný dosáhnout úspěchu. První krok se nezdařil.

„Podstoupili jsme, co bylo třeba. Zápas se Španělskem jsme odpracovali a inkasovat tak pozdě, to strašně mrzí. Na konci se prostě ukázala kvalita Španělska. Nechci tvrdit, že jsme je drželi na uzdě, protože šance měli. Ale ohromně jsme jim zápas ztížili. Fábregas, s nímž jsem dlouho hrál v Arsenalu, mi po utkání gratuloval. Uznal, že jejich cesta k výhře byla hodně složitá," vyprávěl český kapitán.

Sám byl jednou z klíčových postav rozhodujícího okamžiku zápasu, když odvracel balón z českého pokutového území. „Kopal jsem míč z voleje a ještě jsem se k němu otáčel, navíc proti mně šel spoluhráč. Kopal jsem to nablind, kam jsem mohl, abych zažehnal nebezpečí. Ale bohužel míč neletěl dost daleko," posteskl si Rosický.

Po roční herní pauze a jen třech přípravných duelech zvládl v ostrém tempu 88 minut. „Měl jsem toho plné zuby, byl jsem utahaný jako ostatní. Ale zdravotně jsem v pohodě," ujišťoval český kapitán. I on se musel podřídit kvalitě soupeře a neměl tolik prostoru k ofenzivním manévrům. „Byl jsem trošku hlouběji, než obvykle. Trenér chtěl, abych se hodně držel Iniesty a nepouštěl ho do středu. Měli jsme být ve třech vedle sebe a po zisku míče doplňovat na hrotu Necida," odkrýval s odstupem úkoly Rosický.

Nasupeně vyletěl na rozhodčího

Musel přetrpět několik neodpískaných faulů, jednou velmi nasupeně vyletěl na hlavního sudího. „Pokaždé jsem byl před protihráčem, který mě stáhl. Sudí mi ale řekl, abych na něj takhle nestartoval, že i on se může plést. Tak jsem mu odvětil, že na můj úkor se plete nějak často," bral vše s úsměvem Rosický. „Nicméně to jen komentuji situace na hřišti. Sudí za naši prohru nemohl," zdůrazňoval český kapitán, jenž je přesvědčený, že prohra český tým nepoznamená. „Nesmíme se držet té negativní stránky, že jsme prohráli, ale faktu, jak jsme dokázali Španělsku vzdorovat. Jen je třeba zlepšit přechodovou fázi," nabádal Rosický.

„Navíc kluci, kteří v pondělí absolvovali na mistrovství Evropy debut, půjdou výkonnostně nahoru. Znám to z vlastní zkušenosti. Premiéra na takové akci člověka vždy poznamená. Pro mladé je to velká škola, Ale budou se lepšit. Už v průběhu turnaje," ujišťoval Rosický.

Kolik bodů získají čeští fotbalisté v základní skupině D na ME ve Francii?
Šest
15,1 %
Čtyři
26,6 %
Tři
9,3 %
Dva
3,5 %
Jeden
11,9 %
Žádný
33,6 %
Celkem hlasovalo 29043 čtenářů.

Reklama

Související témata: