Hlavní obsah

Jako kmitat proti Bayernu, jen se Španěly je to ještě horší, směje se hořce Gebre Selassie

Toulouse

Uštvali ho. A v klíčový okamžik tři minuty před koncem při Piquého trefě dost možná právě on na hřišti nejvíc chyběl. Theodor Gebre Selassie sledoval vítězný gól Španělska už jen z lavičky náhradníků a fotbalová reprezentace ve svém úvodním duelu EURO ve Francii tři minuty před koncem padla 0:1. „O střídání jsem si nakonec řekl,“ potvrzuje legionář z Brém, jak náročný duel s La Rojou je.

Foto: Albert Gea, Reuters

Theodor Gebre Selassie (vlevo) se snaží zblokovat centr Jordiho Alby ze Španělska.

Článek
Fotogalerie

Trochu překvapení, ovšem ne zas tak velké. Již přípravné zápasy signalizovaly, že kouč Vrba nechce nechat sedět na lavičce ani jednoho pravého obránce z německé bundesligy. A tak proti Španělům vyběhl na svém stabilním místě Kadeřábek a před něj se na pravý kraj zálohy posunul Gebre Selassie.

„Věděli jsme, že Španělé mají levou stranu hodně ofenzivní, stahuje se tam Iniesta a hlavně po ní nabíhá bek Alba. Mým úkolem bylo se s ním stahovat a pomáhat Pavlovi, aby nebyl přečíslený. A když bude šance, tak podpořit útok," líčí Theo Gebre Selassie, jaké notičky mu trenér Pavel Vrba přidělil.

K ofenzivní nadstavbě se ovšem příliš nedostal. Češi především bránili a jak se dalo čekat, podstoupili ubíjející kmitání bez míče.

Naběhali se až hrůza

„Naběhal jsem se až, až. Je to podobné, jako když v bundeslize hrajeme proti Bayernu. Ale se Španěly je to ještě horší," srovnává s hořkým úsměvem.

Barcelonského Alby si užil nadmíru. „Je to dobrý hráč, ale hlavně má skvělé spoluhráče. Stačí mu naběhnout - a dostane míč, jaký potřebuje. Proto mu nejde zabránit úplně ve všem."

Obránce Brém odvedl spolehlivou práci, zápas přesto nedohrál. Španělé ho jednoduše uštvali, minutu před inkasovaným gólem ho nahradil Šural. „Kolem 80. minuty jsme začali s trenérem řešit střídání. Poprvé jsem ještě chtěl na hřišti zůstat, podruhé už ne. Začínal jsem cítit, že to není ideální. Proto jsem řekl, že bude lepší, aby přišel někdo čerstvější," popisuje Theo.

Když uvěřil v bod, přišel úder

Jenže místo cenné remízy přišel hořký konec. „Já už věřil, že remízu dokážeme uhrát až do konce. A je velké zklamání, že jsme v závěru přece jen inkasovali. Celý zápas jsme bojovali, měli i štěstí, ale nakonec nemáme ani bod. Výsledek zastíní všechno," neskrývá zklamání.

Ještě jednoho okamžiku musí litovat. Právě Gebre Selassie nachystal šanci před prázdnou branku Kadeřábkovi, jenže Fábregas na poslední chvíli Španěly zachránil. „Vracel jsem míč před bránu a je škoda, že se Fábregas jednou rozhodl, že také bude bránit," zoufá si s nadhledem.

Premiéra je pryč, národní tým ve skupině čekají ještě Chorvati a Turci. „Vstup není ideální, ale ani žádná katastrofa. Postoupit se dá i ze třetího místa, všechno tak zůstává otevřené. Skóre nemáme nijak hrozivé. Musíme zvládnout další zápas s Chorvatskem," uvědomuje si Gebre Selassie.

Reklama