Hlavní obsah

Děti i manželky jsou s hráči nepřetržitě na trávníku. Rosický poutá pestrobarevností

Tours

Ať se hnou na trávníku při tréninku nebo v zápase kamkoliv, provází většinu českých fotbalových reprezentantů na mistrovství Evropy ve Francii nepřetržitě někdo z rodiny. Už tradičně mají hráči na klíčovém vybavení pro své umění jména nejbližších. Většina z borců kádru trenéra Pavla Vrby přitom dorazila do dějiště šampionátu s téměř novým obutím.

Foto: Jan Tauber

Kopačky brankáře české fotbalové reprezentace Tomáše Vaclíka.

Článek
Fotogalerie

„Vyfasoval jsem pro mistrovství nové kopačky. Měl jsem je už na soustředění v Rakousku, protože minimálně dva tréninky jsou potřeba, aby se přesně vytvarovaly podle nohy a dobře seděly," vykládá obránce Theodor Gebre Selassie.

Je jedním z borců, který nosí na kopačkách jméno někoho blízkého. Do velkých bitev jej provází syn Noe. „Já měl na obutí celou rodinu, jenže na šampionát jsem dostal kopačky nové a mám jen českou vlajku a vlastní jméno," vysvětluje záložník David Pavelka.

Jméno manželky Kamily a dětí Antonína s Vandou nosí na kopačkách David Lafata, syna Patrika má zvěčněného na patách tréninkové i zápasové obuvi obránce Roman Hubník. Levého beka Daniela Pudila provází na každém kroku syn Danny i manželka Veronika. Jen příjmení má na kopačkách největší hvězda týmu Petr Čech.

„Žádal jsem o vlastní jméno na jednu botu a jména holek na druhou, ale nějak se to nestihlo, tudíž mám jedny s přezdívkou a vlajkou, přičemž u druhého páru je na pravačce přezdívka a na levé jméno ženy Martiny. Dcerka Nicole přibude až od nové sezóny," vypravuje brankář Tomáš Vaclík.

Darida barvu neřeší, jeho obutí zdobí přezdívka

Pestrobarevností naopak poutá pozornost kapitán Tomáš Rosický. Pravá kopačka je žlutá, levá fialová. „Prostě jsem takové dostal od firmy, která mě obouvá. Není v tom žádné kouzlo, ani mi to nijak nepomáhá. Není v tom nic speciálního," krčí rameny Rosický, jenž stejně jako spoluhráči vyfasoval stejně křiklavou i vycházkovou obuv.

„Barvu kopaček vůbec neřeším, protož ji nemohu ovlivnit. Ale ty, které jsem dostal nové pro šampionát, jsou nejlepší, v nichž jsem v kariéře hrál. Neuvěřitelně příjemné, měkoučké a celkově lehké," lebedí si Vladimír Darida nad obutím, které vyfasoval před cestou na soustředění v rakouském Kranzachu.

„Je hodně důležité, jak se člověk cítí od první chvíle. Pro další použití je strašně důležité, když se nemusím bát, jestli se mi otlačí noha, udělá puchýř nebo mi sleze nehet. Nedůvěra je strašná věc," vysvětluje záložník české fotbalové reprezentace, jehož obutí pro francouzské boje zdobí přezdívka Dary.

Reklama