Hlavní obsah

Přibyla kila, zůstala přísnost. Vrbova reprezentační proměna za třináct let podle pamětníků

St. Étienne

Premiéru mezi fotbalovou elitou na mistrovství Evropy absolvoval v pondělí v Toulouse trenér české reprezentace Pavel Vrba. Už třináct let je však starý jeho debut na lavičce národního mužstva při finálovém turnaji mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Jak moc se dvaapadesátiletý rodák z Přerova změnil?

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Pavel Vrba při úvodní přípravě českého národního výběru v dějišti evropského šampionátu.

Článek
Fotogalerie

Rosický a Vrba před utkáním s Chorvatskem.

„Docela přibral," směje se obránce české reprezentace David Limberský, jeden z trojice pamětníků tehdejšího vystoupení v Emirátech v kádru pro francouzský evropský šampionát. Dalšími jsou rovněž zadáci: Roman Hubník a Tomáš Sivok.

Český tým tehdy ve skupině remizoval 1:1 s Austrálií a Brazílií, přičemž góly zařídil právě Limberský. „S Brazilci dal slavné nůžky, jimiž jsme se ujali vedení. Přitom my jsme nepřelezli velké vápno. Byl to hrozný kolotoč. V posledním zápase jsme potřebovali k postupu ze skupiny remízu s Kanadou. Jenže jsme to podělali a bezbrankový výsledek ztratili v poslední minutě. Přitom v dalším kole bychom šli na hratelného protivníka. Byl to dobrý turnaj, jenže jsme nebyli v plné síle. Čtyři kluci už se připojili k jednadvacítce," vybavuje si Sivok turnajové zápolení, které pro Vrbu a jeho tým končilo už po základní skupině.

A vzpomínky na trenéra Vrbu? „Už tehdy byl hodně přísný a věděl, co chce. Proto se podle mého dostal tak vysoko," míní Sivok. „Taktiku i vnímání fotbalu měl už tehdy na velmi vysoké úrovni. A vyžadoval absolutní disciplínu, na čemž lpí stále," přitakává Limberský.

Jeho parťák z defenzivy si vybavuje už první setkání ještě na žákovské úrovni. „Pamatuji si trenéra od čtrnácti let, když trénoval Ostravu. Já hrál za České Budějovice a pravidelně nás poráželi. Už tenkrát byl na mladé kluky přísný. A když jsem potom přišel do reprezentace z Dynama, byla to velká změna. Jasně mi řekl, co chce, abych hrál a co nesmím dělat," šátrá v paměti Sivok.

Začínal v Baníku u mládeže

Jeho cesta na vrchol byla přímočařejší než v případě trenéra. Vrba po ukončení aktivní hráčské kariéry zůstal tři měsíce bez práce. Uvažoval, že půjde v Havířově fárat na šachtu. Ale Baník Ostrava jej angažoval jako trenéra k mládeži.

Postupně se propracoval k áčku. Zažil hořký debut v roli hlavního trenéra, když Baník schytal sedmibrankový výprask na Slavii. Pak jako asistent přispěl k zisku ostravského titulu. Následně se přes úspěšná angažmá na Slovensku dostal do Plzně, s níž sbíral v Česku trofeje a dvakrát přivedl Západočechy do Ligy mistrů. Na konci roku 2013 se pak stal trenérem národního mužstva.

„Snaží se svůj pohled na fotbal přenést na tým, ať se jedná o reprezentační dvacítku, klub či národní mužstvo. V každém okamžiku je maximálně koncentrovaný, což vyžaduje i od hráčů," popisuje Limberský.

„Mám rád trenéry, kteří hráči přesně a jasně řeknou požadavky. Nesnáším, když někdo něco zaonačuje. Pro každého z nás má konkrétní úkoly," přibližuje Sivok. „A ohromně se mi líbí, že stejně jako před třinácti lety nedělá mezi hráči rozdíly. Na soustředění v Rakousku sjel mě, stejně jako Patrika Schicka, který byl v týmu nový. Dokonce mi možná dával ještě větší kouř," směje se Sivok. Dokáže trojice „vytrvalců" se zbytkem českého týmu naplnit na druhý pokus pod Vrbovým vedením postupový sen?

Jak dopadne zápas mezi Českou republikou a Chorvatskem?
Zvítězí Česká republika
40,9 %
Zápas skončí remízou
12,3 %
Zvítězí Chorvatsko
46,8 %
Celkem hlasovalo 35302 čtenářů.

Reklama

Související témata: