Hlavní obsah

Pozor na zloděje! Českým fanouškům vykradli v St. Étienne desítky aut

Tours

Hodně nepříjemné vzpomínky budou mít na fotbalový šampionát desítky českých fanoušků, kteří přijeli auty na páteční zápas českého týmu s Chorvaty do Saint-Étienne. Po návratu ke svým vozům našly vymlácená boční okénka, ale i zadní okna a přišli o věci, které nechali uvnitř. Někteří o oblečení a osobní věci, jiní i o počítače, doklady, peníze.

Foto: Karel Felt, Právo

Čeští příznivci v Saint-Étienne před zápasem ME proti Chorvatsku.

Článek

„Policisté nás poslali na oficiální parkoviště. Všude jich bylo hodně. Nechali jsme spoustu věcí v autě, včetně počítače a některých dokladů. Po návratu nás čekal šok. Rozbité okénko, vykradené věci. Oblečení si nevšimli, vše ostatní ukradli," vyprávěl rozechvělým hlasem Pavel Foltýn, spolumajitel firmy Vinofol, který je oficiálním dodavatelem vína pro FAČR a zásobuje na šampionátu České domy.

„V sobotu nás čekala mnohahodinová anabáze na policii. Ta městská případy vykradených aut cizinců předala státní. Na stanicích a prefektuře byly fronty, nejvíce Čechů, Chorvatů, ale bylo tam i několik Švýcarů. Vystavování náhradních dokumentů trvalo hodiny," dodal s tím, že pak sháněl autoservis, kde by koupil nové okénko.

V Lens může být hůř

Přidal také varování: „Prosím vás, varujte české fanoušky, kteří pojedou na zápas do Lens, ať v autě nic nenechávají. Rozbité okénko je bude stát nějaké peníze, ale když přijdou o doklady a další věci, je ztráta mnohem větší. Stojí to nervy a peníze." Vykradených českých aut mělo být kolem čtyřiceti, celkem údajně přes dvě stě...

Policisté prý byli bezradní a nedokázali zasáhnout. Vyjadřovat se oficiálně odmítli. Údajně mělo jít o organizované gangy migrantů, kterých je ve Francii plno. „Lens je blízko belgických a německých hranic. Daleko to není ani ke kanálu La Manche, v této oblasti jich je spousta, tisíce, takže je velmi reálné, že jich tam bude ještě víc než v Saint-Étienne. Policisté nám tuto domněnku nepotvrdili, protože nemohou, ale souhlasili s tím, že si mají fanoušci dávat velký pozor," říkal Foltýn.

Reklama

Související témata: