Hlavní obsah

Proč Anglie zase selhala? Místo chlapů vychováváme slabochy, kritizuje Carragher

Londýn

Proud kritiky v Anglii po senzačním osmifinálovém vyřazení Hodgsonova výběru na ME 2016 od Islandu neustává. Po první vlně výtek na adresu kouče, taktiky či schopností samotných hráčů se pustil do hlubší analýzy celého prostředí v Anglii legendární fotbalový obránce Liverpoolu a někdejší reprezentant Jamie Carragher.

Foto: Carl Recine, Reuters

Zklamaný brankář Joe Hart, Anglie skončila na ME už v osmifinále.

Článek

A jeho postřehy, které sepsal pro list Daily Mail, jistě stojí za povšimnutí. „Jsme příliš slabí. Přesně to se z anglických hráčů stalo. Je to "Generace z akademií" - slabí fyzicky, slabí mentálně. Důsledek toho je přesně to, co jsme viděli v Nice, kde se další turnaj proměnil v kalamitu a ostudu," uvádí Carragher.

Současnou garnituru hráčů označuje jako Generaci z akademií z toho důvodu, že před ní neměli fotbalisté nikdy tolik času být v péči trenérů.

Místo mužů máme děti

„Jsou přivezeni do fotbalových škol, trénují každý den na perfektních hřištích v dokonalém vybavení a vše se dělá pro to, aby se mohli koncentrovat jen na fotbal. Myslíme si, že z nich děláme muže, jenže vytváříme jen děti," pokračuje osmatřicetinásobný reprezentant.

„Život je pro ně až příliš jednoduchý. Odmala jsou hýčkaní, sypou se na ně peníze, a když se něco pokazí, je jim vštěpováno, že to nikdy není jejich chyba. Už od 12 či 13 let mají agenta. Proboha, na co? diví se Carragher.

Podle něj pak není divu, že se každý neúspěch anglické reprezentace svádí na trenéra, špatné zázemí, nevyhovující počasí nebo chyby rozhodčího. Sám to prý zažil po neúspěchu na MS 2010, kdy všichni brblali na přísné metody Fabia Capella a nevyhovující základnu v Sun City.

„Samé kraviny. Anglie si prostě zasloužila vypadnout tehdy, stejně jako teď ve Francii," má jasno.

Pod tlakem se Anglie hroutí

Problém dle jeho mínění netkví v tom, že by třeba hráči Islandu byli lepší než Angličané. Ani taková Itálie nemá prý technicky lépe vybavené hráče než Albion. Jako příklad třeba uvádí fakt, že italský reprezentant Emanuele Giaccherini se neprosadil ani v Sunderlandu.

Proč tedy Italové svoji hrou nadchli a vyřadili i úřadující šampióny ze Španělska, zatímco Anglie si připsala jen vydřenou výhru v nastavení proti Walesu a rychle se pakovala domů?

„Italové si umí poradit, ví jak reagovat v různých situacích. Obránci vás brání při standardkách tak těsně, že máte pocit, že vám zalezli do kopaček. Chytře faulují. Zkrátka vědí, jak vyhrát. A hlavně, nikdy nepanikaří, i když tlak narůstá. A Anglie? Ta se naopak viditelně hroutí. Nikdy to nebylo vidět lépe než v zápase s Islandem," vysvětluje Carragher.

Mají vůbec rádi fotbal?

„Měli na jeden gól 72 minut a nedali ho, protože dělali stupidní rozhodnutí, posílali stupidní střely a dávali stupidní přihrávky. A jsme zpátky u akademií. Hráči neumí myslet sami za sebe, v takových momentech se nemůžete dívat na trenéra, musíte dělat vlastní rozhodnutí. Jenže na to jsou naši hráči příliš slabí," upozorňuje.

Zaráží ho také fakt, že hráče jakoby samotný fotbal vlastně moc nezajímal a nebavil.

„Opravdu tahle generace miluje fotbal? Nejsem si jistý. Během turnaje vždy slýchám, jak se na základně nudí. Nudí? Přitom v televizi jdou tři zápasy denně. Mně vždy bavilo studovat možné příští soupeře, nové talenty. Jenže se mnou se dívali tak dva tři další. Ostatní se zamykali ve svých bublinách, a pak, když se něco kazí, vrací se do nich zpátky. Tohle je Generace z akademií," dodává.

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 25.06.16      15 : 00 Saint-Etienne
    Švýcarsko Švýcarsko Polsko Polsko
    1 : 1
    na pen. 4 : 5
  • 25.06.16      21 : 00 Lens
    Chorvatsko Chorvatsko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
    v prodloužení
  • 25.06.16      18 : 00 Park princů
    Wales Wales Severní Irsko Severní Irsko
    1 : 0
  • 26.06.16      21 : 00 Toulouse
    Maďarsko Maďarsko Belgie Belgie
    0 : 4
  • 26.06.16      18 : 00 Lille
    Německo Německo Slovensko Slovensko
    3 : 0
  • 27.06.16      18 : 00 Stade de France
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    2 : 0
  • 26.06.16      15 : 00 Lyon
    Francie Francie Irsko Irsko
    2 : 1
  • 27.06.16      21 : 00 Nice
    Anglie Anglie Island Island
    1 : 2
  • Čtvrtfinále

  • 30.06.16      21 : 00 Marseille
    Polsko Polsko Portugalsko Portugalsko
    1 : 1
    na pen. 3 : 5
  • 01.07.16      21 : 00 Lille
    Wales Wales Belgie Belgie
    3 : 1
  • 02.07.16      21 : 00 Bordeaux
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 1
    na pen. 6 : 5
  • 03.07.16      21 : 00 Stade de France
    Francie Francie Island Island
    5 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.16      21 : 00 Lyon
    Portugalsko Portugalsko Wales Wales
    2 : 0
  • 07.07.16      21 : 00 Marseille
    Německo Německo Francie Francie
    0 : 2
  • Finále

  • 10.07.16      21 : 00 Stade de France
    Portugalsko Portugalsko Francie Francie
    1 : 0
    po prodloužení