Hlavní obsah

Neskutečné drama a válka nervů, řekl Neuer o penaltovém rozstřelu

Aktualizováno

Za válku nervů označil německý brankář Manuel Neuer dramatický penaltový rozstřel s Itálií v sobotním čtvrtfinále fotbalového mistrovství Evropy. Úřadující světoví šampioni o svém triumfu rozhodli až v deváté sérii, ale podle gólmana Bayernu Mnichov byli lepší i v celém zápase, který skončil po 90 minutách i prodloužení 1:1.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Brankář Manuel Neuer přijímá gratulaci od Gianluigi Buffona po penaltovém rozstřelu.

Článek

"Bylo hodně neobvyklé čelit tolika střelcům, takové drama. Nedokázali jsme porazit Itálii za 90 ani za 120 minut. Ale ten rozstřel slušel tak velkému duelu. Nebylo to vůbec snadné, byla to válka nervů," řekl novinářům Neuer, který byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Z úvodních deseti penalt fotbalisté proměnili pouhé čtyři, dalších šest naopak skončilo v síti. Nakonec Mattea Darmiana vychytal Neuer a postup Němců zpečetil osmnáctý střelec Jonas Hector. Byl to jeden ze dvou nejdelších rozstřelů v historii Eura, v roce 1980 zvítězil československý tým 9:8 shodou okolností také nad Italy v zápase o třetí místo.

"Věděl jsem, že v jedné chvíli budu muset jít a měl srdce v kalhotách. Ale když míč přešel čáru, byl jsem radostí bez sebe. Už nezbylo moc hráčů, kteří ještě nekopali," uvedl obránce Hector. "Nikdy jsem nezažil takový rozstřel. Myslím, že většina Italů prostě mířila doprostřed," doplnil Neuer.

Německý trenér Joachim Löw pozdější exekutory neurčoval. "Neměl jsem na to žádný vliv. Prvních pět penalt proběhlo docela rychle, potom musíte nechat hráče, aby se rozhodovali na základě svých pocitů. Bylo pozitivní, že mladíci Hector a Kimmich se k tomu postavili čelem a i v takové atmosféře zachovali klid," ocenil šestapadesátiletý kouč.

Diváci v Bordeaux se v taktické bitvě dočkali branek až v závěrečné půlhodině. V 65. minutě poslal Němce do vedení Mesut Özil, ale Leonardo Bonucci v 78. minutě vyrovnal z penalty po ruce Jéromea Boatenga a poprvé na turnaji překonal Neuera.

"Samozřejmě jsme měli na konci štěstí, ale myslím, že jsme byli lepší a měli o dvě tři šance víc než oni. Dobře jsme eliminovali sílu Italů ve středu hřiště. Nevěřil jsem, že dají gól, penalta byla smolná," konstatoval Löw. "Remíza 1:1 byla trochu nešťastná. Věřím, že jsme byli lepším týmem a zaslouženě postoupili do semifinále," dodal Neuer.

Němci si o finále zahrají ve čtvrtek buď proti domácí Francii, nebo proti Islandu, které čeká závěrečné čtvrtfinále dnes večer. "Francouzi budou jiným soupeřem, musím počkat, jak zvládnou své utkání. Samozřejmě může postoupit i Island," podotkl šestapadesátiletý kouč, kterému kvůli trestům za karty bude v semifinále chybět stoper Mats Hummels.

Reklama

Související témata: