Hlavní obsah

Outsider všech outsiderů, teď hraje o zlato. A s Portugalci, jimž dorostla zlatá generace

Praha

Sekli se. A pořádně! Sázkoví bookmakeři pasovali před turnajem mladé Švédy do role outsidera všech outsiderů. Na celkové vítězství v turnaji jednadvacítek Seveřanům přiřkli dokonce kurz 20:1. Nejhorší ze všech osmi týmů, které na šampionátu startovaly. A svěřenci trenéra Ericsona přesto postoupili ze skupiny. A kdyby jen to, i semifinálovou partii s přehledem zvládli, ve skandinávské konfrontaci favorizované Dány doslova deklasovali a dnes večer si zahrají se svými portugalskými vrstevníky o zlato.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Portugalští hráči v semifinále ME 21 v Olomouci rozdrtili Německo.

Článek

„Prostě jsme si vychutnali roli outsidera se vším všudy. Vyhovovala nám," přiznával mladý švédský reprezentant John Guidetti, který proměněnou penaltou ve skandinávské konfrontaci s Dány dostal svůj tým už po třiadvaceti minutách do vedení a dal tím semifinálovému duelu ráz, který málokdo očekával.

Finále ME fotbalistů do 21 let se hraje od 20:45 na stadiónu v pražském Edenu. Duel vysílá přímým přenosem ČT Sport, na Sport.cz sledujte podrobnou on-line reportáž.

Role outsidera Švédy motivovala

„Pomohly nám vlastně i proslovy, jež zaznívaly z dánského tábora před semifinále. Všichni soupeřovi hráči tvrdili, že jsou daleko spokojenější, že se vyhnuli Italům a narazí právě na nás. Pomohlo nám to, abychom si roli outsidera vychutnali," prozrazoval John Guidetti, že i slovní válka vedená mezi Skandinávci měla motivační účinek.

„Byli a jsme outsidery a i ve finále proti Portugalcům jimi budeme. Ale co se v něm stane, to bude jen na nás," připomínal Guidetti, že ve skupině jeho tým s Portugalci remizoval, takže ve finálové repríze si může troufat i na víc.

„Zvláště, když proti roli outsidera vůbec nic nemáme, protože nám vyhovuje," přidával pobaveně před finálovou bitvou severu proti jihu.

„Některé celky na turnaji byly techničtější a také rychlejší, než my. Jenže my jsme na rozdíl od nich velmi dobře takticky organizovaní. A hlavně - máme mužstvo s fantastickým týmovým duchem, které věří, že možné je úplně všechno. A s podobnými vlastnostmi lze vyhrávat zápasy i turnaje, v nichž jste za outsidery," nechal se slyšet švédský trenér Hakan Ericson.

Dočkají se konečně Portugalci?

Jeho portugalský kolega Rui Jorge samo sebou tato slova vnímal. Ale svému mladému výběru před finálovou partií věří.

„Zažíváme historický okamžik portugalské jednadvacítky i celého našeho fotbalu. Už jednou jsme se dostali do finále mistrovství Evropy této věkové kategorie, ale to měl šampionát ještě jiný formát a odlišný pořad," připomínal tažení Figa a spol. v roce 1994, které bylo ovšem oceněno jen stříbrem.

Tentokrát ovšem myslí mladí Portugalci na piedestal nejvyšší. Na zlatý.

„Už když jsme vyhráli skupinu, uvědomoval jsem si, jak kvalitní mužstvo mám. Po vítězství nad Němci jsem na hráče hrdý ještě víc. A věřím jim, protože v sobě mají fotbalové přednosti a schopnosti, stejně jako charakter, respekt a vášeň," rozplýval se portugalský kouč Rui Jorge a v duši mu sílilo přesvědčení, že tentokrát by se portugalský fotbal mohl své zlaté generace dočkat, když báječní fotbalisté kolem Figa v minulosti nikoli zase až tak vzdálené naděje nenaplnili.

Ona Jorgeho víra byla umocněna i tím, že ve finále čeká na jeho mužstvo outsider. A dokonce outsider všech outsiderů, jemuž nedávali bookmakeři sebemenší šanci a on se přesto dostal až do závěrečné partie, v níž půjde dnes večer v pražském Edenu o zlato.

Který tým získá zlato na ME fotbalistů do 21 let?
Švédsko
41,5 %
Portugalsko
58,5 %
Celkem hlasovalo 662 čtenářů.

Reklama

Související témata: