Hlavní obsah

Švédský hrdina Carlgren: Při penaltovém rozstřelu jsem si všiml řeči Carvalhova těla

zp, dosSport.cz

Stal se švédským hrdinou. Fotbalovým i národním. Po finálové partii malého EURO docela určitě. Patrik Carlgren nejenže udržel na distanc portugalské snajpry, kteří v předchozím semifinálovém duelu ponížili pětigólovým výpraskem tolik favorizované Německo, ale znemožnil je i v penaltovém rozstřelu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Švédský brankář Patrik Carlgren, hrdina penaltového rozstřelu ve finále ME hráčů do 21 let.

Článek
Fotogalerie

Střelu Esgaia zlikvidoval, ránu nejzkušenějšího Carvalha rovněž. A Tozé byl zmaten natolik, že míč napálil jen do břevna, i když od něho přece jen putoval za čáru, takže trefa platila.

„Šílené. Naprosto šílené vyhrát evropský šampionát. Píšeme švédskou historii," nesl se na vlnách euforie třiadvacetiletý gólman narozený v lyžařském ráji ve Falunu, kde také v klubu Falu FK kariéru začínal. Přes Brage se pak dostal v roce 2013 do AIK Stockholm, kde si ovšem až po dvou letech řekl o místo brankářské jedničky nastupující pravidelně ve švédské ligové soutěži i v kvalifikaci Evropské ligy.

Žádný div, že cena 181 centimetrů vysokého mladíka Patrika Carlgrena na evropské přestupové burze není nijak závratná. Podle renomovaného serveru transfermarkt osciluje kolem půl miliónu liber. Dost možná, že ale evropský šampionát jednadvacítek a zlato, k němuž švédské reprezentaci dopomohl, Carlgrenovu kariéru zásadně změní.

Sebedůvěru získal na tréninku

„Byl to fantastický zápas od začátku až do konce," hledal jen těžko slova. Zvláště, když se tolik vyznamenal při penaltovém rozstřelu.

„Zkoušeli jsme penalty v tréninku a já měl skvělý pocit. Spoluhráčům jsem jich čtyři či pět chytil, což mi dodalo na sebedůvěře, kterou jsem přinesl i do rozstřelu s Portugalci," prozrazoval Patrik Carlgren, že příprava na žižkovském trávníku mu dopomohla k tomu, aby se stal nejen hrdinou rozstřelu, ale i celého finále, v němž byl vyhlášen nejlepším hráčem.

„V poslední sérii jsem měl dopředu pocit, že vím, kam Carvalho vystřelí a na kterou stranu mám jít. Všiml jsem si řeči jeho těla," přiznával Carlgren poté, co se player z lisabonského Sportingu Carvalho chytil zoufale za hlavu.

„Bylo to sice padesát na padesát, ale šel jsem správně, takže právě proto ony pocity šílené radosti," opakoval stále dokola Carlgren a velebil své rozhodnutí dát přednost fotbalu před lyžemi, k nimž ho v jeho rodišti ve Falunu samozřejmě lákali.

Reklama

Související témata: