Hlavní obsah

Baroš: Jako mladší jsem taková soustředění neměl rád

Klíčový útočník české fotbalové reprezentace Milan Baroš si po návratu pochvaloval přípravný kemp v Seefeldu. Přiznává, že příprava na mistrovství světa v Německu byla o něco náročnější, než na Euro před dvěma roky, ale za sebe říká, že po sezóně, jakou prožil v letošní Premier League, kondici rozhodně nabrat potřeboval

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Milan Baroš při tréninku české fotbalové reprezentace v Seefeldu.

Článek

Bylo soustředění v Seefeldu hodně náročné?

První čtyři pět dní určitě. Zpočátku jsme měli dvoufázové tréninky, to bylo hodně tvrdé. Ve srovnání s přípravou na evropský šampionát v Portugalsku, kterou jsme v Rakousku absolvovali před dvěma lety, to bylo rozhodně těžší.

To nejhorší z pohledu fyzického drilu už máte ale za sebou, že?

Ano. Myslím, že teď už budeme fyzickou kondici pouze udržovat a zaměříme se na vyladění herní činnosti a výbušnost.

Jak se cítíte vy osobně?

Dobře. Měl jsem delší pauzu než ostatní kluci. Většina z nich končila sezónu o týden později než já. Proto jsem rád, že jsem soustředění mohl absolvovat v plné zátěži. Samozřejmě je to náročné. Když jsem byl mladší, neměl jsem taková soustředění rád. Ale s přibývajícím časem člověk pozná, že tělo takovou zátěž potřebuje. Jsem za takovou přípravu rád.

Trenér Brückner vyzdvihoval, jak jste si po trénincích ještě přidával. Cítil jste, že je další individuální příprava potřebná?

Nebylo to tak dramatické. Po tréninku jsme s Tomášem Ujfalušim chodili běhat. Měli jsme tam takový okruh. Ani nevím, jak byl dlouhý. Nebo jsme si dávali na hřišti od šestnáctky k šestnáctce. Cítím, že jsem do sebe dostal kondici, kterou jsem potřeboval.

Takže jste připravený podle svých představ?

Nohy jsou pořád trošku tvrdší, protože tělo se zahltí rychleji, než by mělo. Ale to je správná reakce na velkou zátěž, kterou jsem prodělal. Do mistrovství světa je čtrnáct dnů. To je dost času, abych důkladně zregeneroval, tělo se srovnalo a bylo stoprocentně připravené.

Po fotbalové stránce je forma lepší než v průběhu sezóny v anglické lize?

V reprezentaci hrajeme jiný fotbal než v Aston Ville. Cítím se vážně dobře. Jsem rád, že jsme vyhráli oba zápasy. Samozřejmě že souboji s výběrem Tyrolska asi nejde přikládat takovou váhu. Ale výhra se Saúdskou Arábií má svůj význam. Doufám, že ve vítězném stylu budeme pokračovat. Tyhle zápasy jsou nesmírně důležité s ohledem na sebevědomí týmu.

Celkem český tým v těch dvou zápasech vstřelil jedenáct gólů. Jeden ze dvou proti Saúdské Arábii jste zaznamenal vy. Je to povzbuzení do další práce?

Určitě. Góly nám všem mohou pomoci. Pro mě jako pro útočníka je samozřejmě příjemná každá trefa.

Na světový šampionát do Německa pojedete mimo jiné s vizitkou nejlepšího střelce mistrovství Evropy, kam jste před dvěma lety odjížděl po těžkém zranění a zazářil. Vnímáte, že nyní se vaše úloha výrazně změnila?

Moje úloha je určitě jiná než v Portugalsku. Tam jsem mohl jen překvapit. Teď se ode mě mnohem více čeká, ale já si ten tlak nepřipouštím. Těším se na světový šampionát. Vím, že máme dobré mužstvo. Když to bude šlapat, tak určitě uspějeme.

Věříte, že se vám podaří formu načasovat stejně jako před dvěma lety?

Snažil jsem se udělat v Seefeldu maximum. A teď před odletem v tom budu pokračovat. Vím, co potřebuji. Jsem přesvědčený, že se mi to podaří.

V úterý reprezentaci čeká utkání s Kostarikou. Jaký význam tomuto duelu přikládáte?

Je to mezistátní utkání a zejména příprava na mistrovství světa, takže rozhodně budeme chtít vyhrát. Nikdo se nebude šetřit, půjdeme do zápasu určitě naplno.

Souboj se Saúdskou Arábií byl hodně tvrdý. Zranění hrozilo s ohledem na nečistou hru soupeře prakticky v každém souboji. Jak se nastupuje do takovýchto zápasů?

Člověk do souboje nesmí jít s tímhle vědomím, protože pak je podle mého názoru k nějaké nepříjemnosti jenom blíže. Nesmíte ucuknout, ale jít do všeho naplno.

Reklama