Hlavní obsah

Američané jsou podle Brücknera sebevědomí běžci

WESTERBURG

Jako sebevědomé mužstvo, skvěle atleticky připravené a velice sebevědomé, vidí trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner prvního soupeře svých svěřenců na světovém šampionátu. "Navíc hrají hodně odvážně," řekl Brückner na sobotní tiskové konferenci po uzavřeném tréninku ve Westerburgu.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Trenér Karel Brückner (vlevo) s asistentem Miroslavem Beránkem sledují rozběhání svých svěřenců.

Článek

Sobotní příprava byla poprvé pro veřejnost a média uzavřená, jen na hotelu znovu zůstal Milan Baroš. Útočník Aston Villy jezdil na kole a léčil zraněné chodidlo. Češi pilovali specialitky, které chystají na pondělí na Američany. "Byl to taktický nácvik speciálně pro utkání s Amerikou," vysvětlil novinářům Brückner.

Ten může pro zahajovací utkání Česka na šampionátu počítat s kompletním kádrem s výjimkou Milana Baroše. "Ostatní hráči jsou naprosto v pořádku. Jsem rád, že i Tomáš Galásek a Tomáš Rosický absolvovali plnou zátěž," pochvaloval si trenér. "Tréninky máme navíc už koncipované tak, aby se nikdo nezranil," dodal.

Náhradu za Baroše neplánují

Jedinou komplikací tak zůstává zranění útočníka Baroše, který stále nemůže trénovat a jen se na hotelu udržuje jízdou na kole. "Ještě zítra uděláme poslední pokus, aby mohl Milan nastoupit. Ale zatím ani lékaři ani já nevíme, jestli bude připravený," popsal zdravotní stav Baroše reprezentační kouč.

Pokud by se situace vyvíjela nepříznivě, mají Češi ještě v neděli možnost hráče na soupisce vyměnit. "To je velice nepravděpodobná alternativa. Věřím, že pokud Milan Baroš nebude v utkání proti Spojeným Státům, bude k dispozici pro další zápasy," počítá s forvardem Aston Villy pro další průběh mistrovství Brückner.

Výhoda pro fotbal

Tým USA není v Evropě příliš známý, i proto bude nepříjemný soupeřem pro zahajovací duel. "Jejich mužstvo je koncepčně dlouho budováno s jedním trenérem. Je to sebevědomé mužstvo, atleticky připravené, hodně rychlé. Hraje navíc velice odvážně," popsal soupeře trenér.

Riskantní hra Američanů v obraně by mohla být plusem pro český tým. Rozhodčí v pátečních dvou úvodních duelech sporné situace většinou pouštěli, což může být výhodou. "Je to výhoda pro fotbal. My na ofsajdové hraně nehrajeme," upozornil Brückner. Tomu se utkání úvodního dne šampionátu zamlouvaly. "Viděli jsme krásné akce i góly. A také výborné výkony rozhodčích," všiml si trenérský matador.

V neděli si česká reprezentace vyzkouší hřiště v Gelsenkirchenu, kde v pondělí v 18:00 nastoupí proti výběru USA.

Reklama