Hlavní obsah

Pirlo a Iaquinta zajistili Italům výhru nad Ghanou

Po prvním kole mají spolu s českými fotbalisty ve skupině E na fotbalovém mistrovství světa plný bodový zisk hráči Itálie. Ve večerním souboji v Hannoveru zdolal evropský celek mužstvo Ghany 2:0, o výhru se góly postarali Pirlo a Iaquinta. Kouč Italů Lippi se musel obejít bez dvou téměř nepostradatelných stavebních kamenů základní jedenáctky Gattussa a Zambrotty.

Článek

Hru týmu z Apeninského poloostrova to však příliš nepoznamenalo. Oba celky vsadily na útočný fotbal a diváci v AWD Areně mohli být od začátku spokojeni. Dirigentskou taktovku afrického nováčka světových šampionátů uchopil pevně Appiah, na druhé straně dával o sobě vědět hlavně autor 31 ligových branek Toni. Ve 12. minutě italský kanonýr nedosáhl na míč v situaci sám před gólmanem, poté z úhlu Giraldino s přispěním Kingstona nastřelil tyč.

Afričtí fotbalisté hráli velice aktivně, napadali soupeřovy obránce již při rozehrávce, zdobil je pohyb a často měnili místa. Přestože na šampionátu mají nejmladší tým ze všech mužstev, každá jejich akce hrozila nebezpečím pro italskou obranu.

Pirlo napřáhl ke gólu těsně před pauzou

Na druhé straně však defenziva afrického mužstva jistotou příliš neoplývala. Ve 27. minutě si Toni pohrál s jedním z nejzkušenějších ghanských hráčů Kuffourem a jeho tvrdá rána rozezvučela břevno branky gólmana Kingstona. Hrálo se v rychlém tempu a před oběma brankami se střídaly rušné okamžiky. Italská defenziva neměla chvilku klidu, hezkou střelou zahrozil Gyan, rána nejdražšího afrického fotbalisty Essiena mířila vedle.

Zbraní Afričanů byl rychlý přechod do útoku, do akcí se zapojovali i obránci a Pappoe z dobré pozice namířil vedle. Na druhé straně dělovku Tottiho ze 35 metrů vytáhl s námahou na roh Kingston, kterému ale dělaly problémy především centrované míče. Po jednom z rohů Cannavaro namířil hlavou těsně nad.

Když se již zdálo, že poločas skončí bez branek, ghanští hráči pozapomněli po rozehraném rohu na Pirla a ten krásnou střelou z dvaceti metrů ve 40. minutě trefil přesně. Těsně před odchodem do kabin Kingston ještě včasným vyběhnutím zlikvidoval šanci Grossa, který měl nejspíš raději přihrát volnému prvnímu italskému majiteli Zlaté kopačky Tonimu.

Rozhodčí odpustil Italům penaltu

Čtyřnásobný mistr Afriky se nehodlal při své premiéře na mistrovství světa smířit s prohrou a tlačil se do útoku, ale rázná italská obrana jej do šancí nepouštěla. Zahrozil jen Essien střelou z dálky, ale opora Juventusu a spoluhráč Pavla Nedvěda Buffon byl na místě.

Evropský celek vyrážel k rychlým brejkům a po jednom nich se zaskvěl Kingston, když bravurně zlikvidoval střelu Perrotty. Hra však již nebyla tak plynulá jako v prvním poločase, přesto jí nechybělo dále oboustranné nasazení a afričtí hráči se zlobili na brazilského rozhodčího Simona, že v 73. minutě nepotrestal zákrok De Rossiho na Gyana penaltou, přestože si záložník AS Řím viditelně pomohl ve vápně v rukama.

Penaltu si Asamoah Gyan nevymodlil ani po další akci. Mladší bratr Baffoura Gyana, kterého si čeští příznivci pamatují z jeho působení v Liberci, se ji snažil "nafilmovat" skokem do vápna, avšak rozhodčího nepřesvědčil. Osud Ghany se naplnil po obrovské chybě Kuffoura v 83. minutě, kterou potrestal střídající Iaquinta. Sám před brankou obešel i gólmana a pojistil výhru, která znamenala i prodloužení série Italů bez porážky na devatenáct zápasů.

Výsledek:
Itálie - Ghana 2:0 (1:0)
Branky: 40. Pirlo, 83. Iaquinta. Rozhodčí: Simon - Corana, Tavares (všichni Braz.). ŽK: De Rossi, Camoranesi, Iaquinta - Muntari, Asamoah. Diváci: 39.000 (vyprodáno).
Itálie: Buffon - Zaccardo, Cannavaro, Nesta, Grosso - Perrotta, Pirlo, De Rossi - Totti (56. Camoranesi), Toni (82. Del Piero), Gilardino (64. Iaquinta). Trenér: Lippi.
Ghana: Kingston - Paintsil, Kuffour, Mensah, Pappoe (46. Illiasu) - Addo, Appiah, Muntari - Amoah (68. Pinpong), Gyan (89. Tachie-Mensah). Trenér: Dujkovič.

Reklama

Související témata: