Hlavní obsah

Brazilci chtějí odstavit nabitý ghanský kanón

DORTMUND

Dortmund se už v pondělí oblékl do žluté a zelené. Jednak proto, že to je základní verze brazilských dresů, ale také proto, že Ghana má obě barvy na státní vlajce, a převládá tudíž na oblečení jejích fanoušků. Oba týmy berou úterní zápas odlišně.

Článek

Srb Ratomir Dujkovič, trenér posledního afrického celku, který zbyl v soutěži, hýří sebevědomím. Alespoň o něm stále hovoří. Kdo ví, možná je to zastírací manévr a jeho tým má ze šampiónů vítr, nebo v přeneseném smyslu z nich dělá to, co stojí ve jméně brazilského záložníka Kaká... Brazílie - to je velká výzva. Zřejmě nejtěžší možná zkouška vůbec. Obhájci titulu na světových šampionátech vyhráli už deset zápasů za sebou. Spolu se oba týmy střetly jen jednou. Brazílie v roce 1996 rozdrtila Ghanu 8:2.

Kdo postoupí do čtvrtfinále MS?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

"Když odřízneme Ronaldinha od Ronalda, pak jejich elitní útočník zůstane vpředu sám. Nepomůže mu ani levý obránce Carlos Alberto, který bude mít starosti s našimi útočníky. Hru budou muset přenášet doprava přes Cafú a s tím už si poradíme," rozprostřel představy Ratomir Dujkovič.

"Ano, věříme si. Nikoliv my Brazilce, ale oni musí uhlídat naše Černé hvězdy. Za námi je nejen Ghana, ale celá Afrika," dodal sebevědomě na tiskové konferenci v útrobách dortmundského Vestfálského stadiónu. Jeho slova však poslouchalo jen pár desítek novinářů. "Vykartovaný Essien nám bude chybět," připustil jedinou vadu na kráse týmu Černých hvězd jejich trenér. "Ale zvládneme to," pravil. Chybí mu sice opora Chelsea, trest za žluté karty si už však odseděli záložník Muntari s útočníkem Gyanem.

Robinho nebude

Brazilci zůstali ve svém druhém sídle - Bergisch Gladbachu nedaleko Kolína nad Rýnem. Tady bydlí v zámeckém hotelu a trénují v areálu místního klubu SSG 09. Na tiskovou konferenci přišlo pět stovek novinářů, kteří se tlačili v hledišti místní sportovní haly, proměněné na tiskové středisko. Do Dortmundu odjeli Brazilci až večer. "Stadión už známe, tady máme víc klidu," lakonicky konstatoval kouč Carlos Alberto Parreira. "Teď pro nás začíná ten pravý šampionát. Naším cílem je odehrát tu ještě čtyři zápasy. K dispozici v úterý nebude Robinho, který stále cítí ve svalu bolesti," řekl kouč. Do útoku k probuzenému střelci Ronaldovi znovu postaví Adriana.

Brazilci nikdy s africkým soupeřem na MS neztratili ani bod a drží čisté konto, přesto trenér dával najevo respekt. "Ghana mi připomíná nabitý kanón. Je to krásné překvapení turnaje, postup si určitě zasloužila, a teď navíc není pod tlakem," uvedl Parreira, který kdysi právě v Ghaně načínal trenérskou kariéru.

"Bude to obtížné utkání s kondičně dobře připraveným, technicky výborně vybaveným a velmi agresívním týmem," zdůraznil Parreira s tím, že ve vyřazovacích zápasech už nelze kalkulovat. "Viděli jsme už několikrát, jak relativně slabší týmy dokázaly hodně potrápit favority," připomněl. "Rozhodně soupeře nepodceníme. Na naší straně by ale mělo být víc předností," řekl kapitán týmu Cafú.

Reklama

Související témata: