Hlavní obsah

Francie v šoku kvůli prohře i vyloučení Zidana

PAŘÍŽ

Porážka Francie v nedělním finále fotbalového mistrovství světa s Itálií vyvolala ve Francii obrovskou vlnu zklamání, kterou ještě umocnilo vyloučení zbožňovaného kapitána Zinédina Zidana v závěru prodloužení. V prvních komentářích převládal názor, že Francie měla reálnou šanci vyhrát, a objevovalo se v nich nechápavé zděšení nad Zidanovým výpadkem nervů.

Článek

Zklamání bylo zřejmé na pařížské třídě Champs-Elysées, která se chystala na velké oslavy, ale po zápase na ní převažovalo zaražené ticho. Policie musela zasahovat při některých incidentech u Vítězného oblouku, na kterém se střídaly světelné nápisy Zůstáváte našimi hrdiny, Díky, modří a také Zizou (přezdívka Zidana), máme tě rádi. Menší šarvátky vypukly po zápase také u stadiónu Charléty, kde zápas na obřím plátně sledovalo asi 30 000 lidí. Na obou místech bylo dohromady asi 15 lidí lehce zraněno a kolem deseti zadrženo.

Policie odhadla dav fanoušků v pařížských ulicích po utkání na 100 000, zatímco po vítězném semifinále s Portugalci jich bylo pětkrát víc.

Marseilleský starý přístav, tradiční místo místních oslav, se vyprázdnil během několika minut po penaltovém rozstřelu, který přinesl vítězství Itálii. Podobný smutek vládl i jinde.

Dluží vysvětlení

Komentátor zpravodajské televize LCI řekl, že Francie neměla tento zápas prohrát, protože byla od druhé půle lepší. Nad Zidanovým úderem hlavou do prsou italského obránce Materazziho však jen kroutil nechápavě hlavou. Řekl, že Zidane, který se tímto zápasem loučil s fotbalovou kariérou, zůstane v paměti Francouzů velký, ale teď jim dluží určité vysvětlení.

LCI v ranním zpravodajství bez uvedení zdroje uvedla, že Materazzi údajně Zidanovi, který má alžírské kořeny, řekl, že je terorista.

Francouzští reprezentanti jedou dnes rovnou z letiště do Elysejského paláce na oběd, na který je pozval prezident Jacques Chirac. Pak by měli projet po Champs-Elysées a pozdravit své příznivce. Zklamaný trenér Raymond Domenech ale řekl, že pokud by rozhodoval on, projížďka by se nekonala, takže tento bod programu je nejistý.

Reklama

Související témata: