Hlavní obsah

Stárnu, přiznává hvězda Walesu Bale. Proto nechceme začít kvalifikaci dvěma prohrami

Připouští, že kvalifikace o světový šampionát v Kataru je nejspíš poslední, kterou v reprezentačním dresu Walesu odehraje. O to víc největší hvězda velšského fotbalu Gareth Bale touží, aby v ní jeho tým uspěl. Aby ho dovedl do Kataru podobně, jako ho přivedl na EURO 2016 do Francie a poté i evropský šampionát, který se bude hrát už za necelého čtvrt roku. „Všichni stárneme a je to zřejmě má poslední kvalifikace. To ale nic nemění na mém myšlení. Reprezentaci jsem jako vždy stoprocentně oddaný,“ ujišťoval kapitán velšského národního týmu Bale před utkáním s českou reprezentací.

Foto: Matthew Childs, ČTK/AP

Gareth Bale (vlevo) poté, co v dresu Tottenhamu dal dva góly v zápase s Burnley.

Článek

Wales vstoupil do kvalifikace o Katar prohrou v Belgii, přičemž víkendového termínu březnového trojboje využil k sehrání přípravného zápasu s Mexikem. Vítězného, i když k němu nastoupil v sestavě poskládané z hráčů z lavičky a náhradníků. I tak zvedla výhra mužstvu sebevědomí...

„Kvalifikace není sprintem, ale maratonem, to si my starší a zkušení dobře uvědomujeme. Do předchozí o EURO jsme vstoupili vítězně, jenže pak přišly dvě porážky, nakonec jsme se ale přesto na mistrovství dostali," připomněl jednatřicetiletý Bale kvalifikační anabázi Walesu, který ve skupině E skončil na druhé příčce a doprovodil na šampionát vítěze skupiny Chorvatsko.

Vstup do kvalifikace se Velšanům tehdy skutečně vydařil, neboť v Cardiffu porazili Slovensko.

„Teď pochopitelně nechceme začít dvěma prohrami. Netvrdím, že vyhrát musíme, ale zároveň nemyslím, že bychom měli prohrát. A to přesto, že si uvědomujeme, jakou hrozbu český tým představuje. Sledovali jsme ho, viděli jsme videa z jeho posledních zápasů, je nám jasné, že nás čeká výborný a skvěle organizovaný soupeř, v jehož středu hraje řada výborných fotbalistů. Jsme ale nastaveni tak, že chceme vyhrát," ujišťoval Gareth Bale.

Před kvalifikační konfrontací s českým týmem se kapitán Velšanů samozřejmě nemohl vyhnout dotazům na svou další budoucnost. Klubovou i reprezentační.

„Teď je pro mě prvořadá právě probíhající sezona, v níž mě čeká spousta velkých zápasů. V Tottenhamu, stejně jako v reprezentaci, protože po kvalifikaci s českým mužstvem přijde EURO a poté pokračování kvalifikace o mistrovství světa. Proto se zaměřuji a žiju čistě přítomností a tím, co se děje nyní. Pak uvidím, co přinese budoucnost," vykroutil se z dotazu, jak moc by toužil zahrát si s velšskou reprezentací na mistrovství světa v příštím roce v Kataru.

„Tak daleko jsem nepřemýšlel. Navíc v době mistrovství světa mi bude už třiatřicet let," odpověděl s pobaveným úsměvem ve tváři.

O klubové budoucnosti ale má Gareth Bale samozřejmě jasno.

„Mým mateřským klubem je Real Madrid. Dohoda zní, že budu do konce sezony hostovat v Tottenhamu a pak se musím vrátit. Takový je zatím můj plán."

I o tom nejbližším má Bale také jasno. Porazit Čechy. Získat první tři kvalifikační body. Pomoci svému Walesu.

„Mám formu, mám rychlost, cítím důvěru, která je ve fotbale obrovsky důležitá. Alespoň pro mě je jednou z nejdůležitějších věcí," ujisťoval Bale, který se po zranění kolena dostal v únoru a březnu už zase do někdejší formy, což šesti vstřelenými góly v dresu Spurs dokázal.

Reklama

Související témata: