Hlavní obsah

Pro dodržování lidských práv v Kataru se vyslovili také fotbalisté Belgie

Lovaň

Belgická fotbalová reprezentace se připojila k mužstvům, jež se vyslovila pro dodržování lidských práv v pořadatelské zemi mistrovství světa 2022 Kataru. Hráči při týmovém focení před úterním kvalifikačním zápasem proti Bělorusku (8:0) měli na sobě černá trička s červeným nápisem "Fotbal podporuje změnu".

Foto: Twitter @BelRedDevils

Pro dodržování lidských práv v Kataru se vyslovili také fotbalisté Belgie.

Článek

"Stavíme se aktivně proti rasismu a neignorujeme problémy v Kataru. Tímto symbolickým gestem vyzýváme mezinárodní organizace a všechny fotbalové svazy, aby se k nám připojily," uvedl oficiální twitterový kanál belgické reprezentace. "Vyzýváme k větší snaze o zlepšení pracovních podmínek a lidských práv v Kataru. Fotbal má moc dosáhnout pozitivních změn, nechte nás tuto moc využít," dodali představitelé favorita "české" kvalifikační skupiny.

Před Belgií upozornily více či méně přímo na problémy v Kataru národní týmy Norska, Německa, Nizozemska a Dánska. Podle únorové zprávy listu The Guardian přišlo při přípravách turnaje v Kataru o život nejméně 6500 zahraničních dělníků. Mluvčí organizátorů minulý týden agentuře Reuters řekl, že od roku 2014 zemřelo 38 pracovníků, z toho tři přímo na stavbách.

Světová federace FIFA zatím podobné projevy fotbalových výběrů toleruje, i když jsou politická vyjádření během zápasů oficiálně zakázaná.

Reklama

Související témata: