Hlavní obsah

Zběsilá sezona. Účastníci světového šampionátu v Kataru budou mít na přípravu pouhý týden

Zdeněk PavlisSport.cz

Termínový kalendář příští fotbalové sezony dostává konečně první kontury. Bude to sezona krajně atypická a hlavně přímo zběsilá, protože se po celém světě bude muset přizpůsobit světovému šampionátu v Kataru. Ten byl vzhledem k vysokým teplotám dosahujícím v této arabské zemi v létě až 50 stupňů Celsia přesunut na listopad a prosinec, což bude mít kupříkladu v Evropě pochopitelně dopad jak na ligové soutěže v jednotlivých zemích, tak i na pohárové soutěže.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Pro světový šampionát v roce 2022 bude k dispozici osm nových stadionů.

Článek

Termín mistrovství světa 2022 je pevně daný. Zahajovací zápas je naplánován na 21. listopadu, finále se uskuteční 18. prosince. FIFA už rozhodla, že kluby musí uvolnit hráče pro reprezentační celky nejpozději 14. listopadu, tedy týden před startem šampionátu.

Řada trenérů národních mužstev se pochopitelně okamžitě ozvala. „Pouhý týden na přípravu reprezentace na tak velký a důležitý turnaj je naprosto nedostačující," reagoval kupříkladu kouč portugalského národního týmu Fernando Santos.

Foto: Sport.cz

Harmonogram fotbalového MS 2022 v Kataru

„Hráči budou potřebovat čas na odpočinek, regeneraci, přepnutí do jiného módu. A to pomíjím dobu nutnou na aklimatizaci na jiné klimatické podmínky, které v té době budou panovat v Evropě a v Kataru," neskrývá výhrady trenér úřadujících mistrů světa Francouzů Didier Deschamps. „A to už nemluvím o nás, reprezentačních trenérech. Jaký prostor a kolik času budeme mít na přípravu? Pouhý týden!"

Ozývají se pochopitelně i kluboví trenéři a majitelé klubů, protože světový šampionát na konci roku 2022 představuje obrovský zásah do termínových listin. V Anglii už dostali majitelé klubů první informace, jakou podobu by měl mít soutěžní ročník 2022/2023.

V návrhu se počítá s tím, že Premier League bude na sedm týdnů přerušena. Poslední kolo před šampionátovou pauzou se bude hrát 12. listopadu, aby se hráči o dva dny později mohli hlásit u svých reprezentačních celků. Další kolo Premier League je pak naplánováno na 26. prosince, tedy pouhých osm dnů po finálovém zápase mistrovství světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace (zprava): Vladimír Coufal, Tomáš Vaclík, Tomáš Souček a Antonín Barák oslavují kvalifikační výhru na cestě za vidinou světového šampionátu v Kataru.

V praxi to bude znamenat nutnost najít nové termíny pro sedm kol Premier League a dvě kola základních skupin Ligy mistrů, resp. Evropské ligy. Proto se počítá s tím, že ligový ročník 2022/23 začne už 6. srpna a skončí o týden později než obvykle, tedy 28. května.

Termínový kalendář předložený akcionářům klubů Premier League vychází z úvah UEFA, že skupinová fáze evropských pohárů skončí ještě před mistrovstvím světa a finálové zápasy se naopak uskuteční až v červnu. Proto i v Anglii počítají s tím, že třeba i finále FA Cupu by se hrálo až v červnu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Leander Dendoncker z Belgie a český záložník Tomáš Souček během kvalifikačního utkání v Praze.

Kluboví trenéři v prvních reakcích upozorňují,  že navrhovaný terínový kalendář znamená  obrovskou kumulaci zápasů a nesmírně přetížení hráčů, na které nebere nikdo ohledy.

Reklama