Hlavní obsah

Trocha naděje začít jarní baráž doma české reprezentaci zůstala. Premis je ale spousta...

Praha

Už jen víceméně v teoretické rovině se pohybují naděje české reprezentace, že by v barážovém semifinále v březnu příštího roku měla výhodu domácího prostředí. Po dohrání sedmi z deseti evropských kvalifikačních skupin je na tom už pět týmů bodově lépe, než by na tom byl Šilhavého tým, kdyby v úterý porazil Estonsko a za přispění Belgičanů a jejich výhry ve Walesu nakonec skončil ve skupině druhý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Manažer reprezentace Libor Sionko, trenér Jaroslav Šilhavý a asistent Jiří Chytrý během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy kvalifikace MS 2022 s Walesem a Běloruskem.

Článek

A to jsou tady ještě Poláci. Skončili skupinu sice jen se 14 body, nicméně rozdíl skóre +8 gólů jim pořád dává naději, že by mohli mezi první sextet proklouznout. Budou přitom úpěnlivě vzhlížet ke skupině G, kde teprve poslední duely mezi Nizozemskem a Norskem, resp. Černou Horou a Tureckem rozhodnou o konečném pořadí a finálních bodových ziscích.

Prostě příliš mnoho premis, než aby měla naděje české reprezentace na některé z prvních šesti míst dávajících výhodu domácího prostředí reálné kontury. Mnohem pravděpodobnější je, že ji čeká úvodní duel barážového semifinále o postup na mistrovství světa 2022 na hřišti soupeře.

V Itálii, Portugalsku, Skotsku, Rusku nebo Švédsku...

České fotbalové reprezentaci se vzdaluje nasazení v baráži o MSVideo: Sport.cz, FAČR

„Mohli jsme si pomoci tím, že se z druhého místa dostaneme mezi nasazené týmy a tím pádem bychom hráli doma," byl už před úterní kvalifikační derniérou proti Estonsku smířen Šilhavého asistent Jiří Chytrý s realitou, které se národní mužstvo nejspíš nevyhne.

Ze všeho nejdřív je třeba připomenout, jakou podobu má inovovaná baráž o šampionát v Kataru. Dostane se do ní deset týmů, které v kvalifikačních skupinách obsadí druhou příčku a dva celky, které vyhrály svou skupinu minulého ročníku Ligy národů. Právě díky prvenství v Lize národů tak má jistotu Rakousko a horší celek z dvojice Wales a ČR, které skončí na třetí příčce ve skupině E.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Kouč Roberto Mancini Itálii k přímému postupu na MS nedovedl.

Baráže se účastní 12 celků, rozdělených do tří čtyřčlenných skupin, o jejichž složení rozhodne losování 26. listopadu.

Ve skupinách se ovšem nebude hrát systémem každý s každým, ale los určí dvojice. Ty se v březnu příštího roku (24. a 25.3) utkají jen v jednom zápase. V semifinále bude mít výhodu domácího prostředí šest mužstev z druhých míst, která získala v kvalifikaci nejvíc bodů. V pětičlenných skupinách se jim započítávají všechny sehrané zápasy, v šestičlenných se škrtají výsledky s týmem, který skončí v tabulce poslední.

Pořadatele tří finálových utkání (28. a 29.3. 2022), jejichž vítězové doplní desítku evropských účastníků MS 2022 postupujících z prvního místa, určí los.

I z toho plyne, jak bylo pro českou reprezentaci důležité, aby nejen skončila ve skupině druhá, ale aby posbírala i co nejvíc bodů a měla i co možná nejlepší skóre.

Před duelem s Estonskem je v tabulce třetí s 11 body na kontě a skóre 12:9. V případě vítězství v posledním střetnutí tak posbírá 14 bodů, což jí ovšem ještě nezaručuje druhé místo. K němu potřebuje, aby v souběžně hraném zápase prohrál Wales s Belgií a české mužstvo porazilo Estonce alespoň dvoubrankovým rozdílem. O pořadí totiž rozhoduje nejprve počet bodů, poté rozdíl ve skóre, následuje větší počet vstřelených branek a až poté vzájemné zápasy.

Ani druhé místo ovšem nedává českému výběru jistotu, že se mezi šest nejlepších týmů z druhých míst dostane a bude moci profitovat z výhody domácího prostředí.

Už teď je na tom pět mužstev bodově lépe.

Foto: Peter Morrison, ČTK/AP

Italský reprezentant Emerson během duelu v Severním Irsku, v němž favorit uhrál jen bezbrankovou remízu.

V dohrané skupině A mají Portugalci 17 bodů, v ukončené skupině B Švédové 15 bodů, ve skupině C Italové 16 bodů. Ve skupině F posbíralo Skotsko po odpočtu výsledků s Moldavskem 17 bodů, ve skupině H jich má Rusko po odpočtu bodového zisku s Maltou na kontě 16.

A pak jsou tady Poláci, kteří v pondělí doma překvapivě prohráli s Maďarskem 1:2, nicméně ve skupině posbírali po odečtení bodů z duelů se San Marinem 14 bodů a rozdíl ve skóre mají +8 gólů. Aby je česká reprezentace předstihla, musela by porazit Estonce minimálně o šest branek či o pět gólů s výsledkem 7:2 a vyšším.

A ve hře je navíc boj o druhé místo ve skupině G. Na něm zatím figuruje Turecko, které má stejně jako třetí Norsko 18 bodů. Po odpočtu šesti bodů získaných s Gibraltarem jsou obě mužstva jen na dvanácti bodech. V posledním kole hraje Turecko v Černé Hoře a Norsko v Nizozemsku, které je v čele skupiny s 20 body. Oba zápasy mohou pořadím v tabulce zamíchat. Češi si musí pro udržení naděje na umístění v první šestce proto přát, aby Norové v Holandsku nevyhráli a aby Turci nezískali tři body v Černé Hoře.

Tabulka mužstev na druhém místě
Portugalsko817+11
Skotsko817+7
Rusko816+16
Itálie816+11
Švédsko815+6
Polsko814+8
Wales714+5
Severní Makedonie812+3
Turecko712+1
Finsko711+2
V prvním sloupci země, v druhém počet odehraných zápasů, ve třetím bodový zisk, ve čtvrtém rozdíl ve skóre

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články