Hlavní obsah

Malta - Česká republika 1:4Česká reprezentace sice hladce vyhrála na Maltě, do Brazílie se ale nepodívá

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Hübschman 0 : 1
33. Lafata 0 : 2
47. Mifsud 1 : 2
51. Kadlec 1 : 3
90. Pekhart 1 : 4
Záznam online reportáže

Valletta
Aktualizováno

Po bezproblémovém vítězství na Maltě české reprezentaci přece jen zaplápolala naděje na účast v baráži, ovšem jen do chvíle, kdy skončil zápas skupiny E mezi Islandem a Kyprem. Výhra domácích 2:0 znamená, že sen národního mužstva o postupu na mistrovství světa v Brazílii se definitivně rozplynul.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Radost útočníka Davida Lafaty, který vstřelil druhý gól českého týmu v utkání proti Maltě.

Článek
Fotogalerie

Pouhých 141 sekund stačilo a na Ta´ Qali nebylo co řešit. V pětapadesátém zápase za národní tým se trefil za přispění jednoho z domácích obránců Hübschman a český tým díky jeho vůbec prvnímu gólu v reprezentačním dresu začal naplňovat další z bezpočtu předpokladů k tomu, aby dál koketoval s druhým místem ve skupině a případnou baráží.

Jen Němec čekal na gól déle

I z legionáře ve službách Doněcku po akci Václava Kadlece a přiťuknutí Lafaty radost sálala. Aby ne, když déle než on čekal na premiérovou branku jen Jiří Němec, který se mezi střelce zapsal až v šedesátém duelu.

Sestavě, v níž dostal dodatečně povolaný Dočkal trochu překvapivě přednost před Jiráčkem, pochopitelně Hübschmanova trefa pomohla. Ke klidu, sebevědomí, dalším možnostem, které se nabízely, neboť gólman Haber zrovna jistotou neoplýval.

I Čech se proti "Messimu" ukázal

Pešiceho svěřenci se nechali strhnout dokonce natolik, že dávali možnost Čechovi předvést, jak znamenitou formu si na Maltu přivezl. Gólman Chelsea nejprve vyběhl proti Mintoffovi a jeho příležitost zmařil. Podruhé se zaskvěl ve 20. minutě, když zlikvidoval obrovskou příležitost Mifsuda hrajícího stý reprezentační zápas. Maltský "Messi" totiž využil zaváhání Sivoka, pohrál si se Suchým, jenže sám před Čechem neuspěl, neboť ten jeho střelu vyrazil.

Herní převaha českého týmu však byla patrná, takže s přibývajícími minutami muselo k jejímu zúročení zákonitě dojít. A netrvalo to zase až tak dlouho, neboť přesně půlhodiny po Hübschmanově gólu se obránce Camilleri vůbec nesnažil na Rajtoralův centr vyskočit, brankář Haber to sice zkusil, ale protože jen proplachtil vzduchem a míč netrefil, Lafata vedení hlavou jistil.

Maltské vzepětí na čtyři minuty

Hned po změně stran sice nejlepší z domácích fotbalistů Mifsud zkusil zápas na pár minut zdramatizovat, neboť Briffa mu poslal přesný pas mezi oba stopery a on si tváří v tvář Čechovi na druhý pokus věděl rady.

Vzepětí Malťanů trvalo ovšem necelé čtyři minuty, protože Lafatovi sice nadělal centr Michala Kadlece potíže, ale přesto ho propasíroval k Václavu Kadlecovi, pro něhož nepředstavovalo problém trefit odkrytou bránu i patou.

Výhru si už Pešiceho celek s přehledem pohlídal, střídající Pekhart dokonce přidal v samém závěru čtvrtý gól, takže česká reprezentace zvítězila na Maltě nejvyšším rozdílem v historii vzájemných kvalifikačních utkání. Vůbec nejvyšší kvalifikační výhrou si tak vylepšila skóre a naději na hypotetický zázrak tak v pátečním večeru na Ta´ Qali trochu oživila. Stop českému týmu ale vystavila zmiňovaná výhra Islandu nad Kyprem.

Kvalifikace o postup na MS 2014 - skupina B
Malta - ČR 1:4 (0:2)
Branky: 47. Mifsud - 3. Hübschman, 33. Lafata, 51. V. Kadlec, 89. Pekhart. Rozhodčí: Jug - Aharm, Stančin (všichni Slovisko). ŽK: Mifsud - Sivok. Diváci: 4112.
Malta: Haber - Camilleri (80. P. Fenech), Caruana (57. Agius), Dimech, A. Muscat - Mintoff, Briffa, R. Muscat, Failla (87. R. Fenech) - Cohen - Mifsud. Trenér: Ghedin.
ČR: Čech - Rajtoral, Sivok, Suchý, M. Kadlec - Hübschman - Dočkal, Hušbauer, Plašil - V. Kadlec (74. Pekhart, 90.+ 2 Vaněk), Lafata (85. Jiráček). Trenér Pešice.

Reklama

Související témata: