Hlavní obsah

Přijde velký třesk, ujistil hráče fotbalový šéf Pelta po setkání s radou starších

Valletta

Půldruhé hodiny seděl strahovský šéf Miroslav Pelta na Maltě s hráčskou radou starších, půldruhé hodiny rozebíral s nejstaršími a nejzkušenějšími reprezentanty zpackanou kvalifikaci o Brazílii. A také naslouchal jejich připomínkám a výhradám, které mu vesměs tlumočili gólmani Čech s Drobným. „Já bývalý brankář, oni gólmani. Zajímavé, kdo řídí fotbal a reprezentaci,“ liboval si Pelta, že se s fotbalisty naladil na podobnou notu. „Dokonce bych řekl stejnou, jako na úspěšném EURO 96 v Anglii, kde jsem byl vedoucím mužstva a také jsem cítil důvěru, kterou ke mně hráči mají.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Přijde velký třesk, slíbil Miroslav Pelta hráčům po setkání s radou starších.

Článek

Takže jste si nalili čistého vína? Mluvila s vámi reprezentační rada starších na rovinu?

Určitě, kvalifikace pro nás skončila a neměli důvod cokoli skrývat či přikrašlovat. Zvláště, když mě opravdu vnímají spíše jako manažera národního mančaftu, než jako předsedu.

S čím na vás tedy vyrukovali?

Netajili, že některé věci kolem reprezentace se jim hrubě nelíbily. A protože jde o hráče působící v předních zahraničních klubech, kteří vědí, jak to chodí a chodit by mělo, až jsem otvíral oči.

Co jste třeba vyslechl?

Že některé věci kolem nároďáku neodpovídají jeho potřebám. A nejde vůbec o peníze, ale o práci těch, kteří by se měli o reprezentaci starat a jež má do profesionality daleko. Přitom i zdánlivé maličkosti a mravenčí práce všech kolem nároďáku podmiňuje konečný úspěch.

Takže přijde čistka?

Poslední kvalifikační zápas v Bulharsku a listopadové přátelské utkání dokončíme se současným realizačním týmem, ale pak velký třesk přijde, o tom jsem je ujistil.

Aby ne, když k národnímu týmu přivedete nového trenéra. Alespoň to slibujete...

Nejde jen o trenéra a asistenty, které si vybere pochopitelně on sám, ale i spoustu dalších lidí od nás ze Strahova, kteří mají v rukou manažerské kompetence nebo se starají o dopravu, ubytování, komunikaci. Já tenhle realizační tým zdědil a nevěděl jsem, jak to v něm funguje. Nebo spíš nefunguje.

Zkuste být konkrétní.

Přes media personální změny dělat nebudu, ale ujišťuji, že s novou kvalifikací vše nastartujeme jinak. Nastala pravá chvíle, kdy je potřeba udělat pořádek. S radou starších už jsme inventuru udělali.

Zato vám všichni zkušení a ostřílení reprezentanti slíbili, že budou v národním týmu pokračovat?

Nepotřeboval jsem od nich žádné sliby a úpisy. Už to, že se sami chtěli se mnou sejít, svědčí o jejich zájmu o reprezentaci. Kvalifikace o Brazílii skončila neúspěšně, přijdou boje o EURO 2016 a všichni hráči chtějí nezdar odčinit. Čechem a Hübschmanem počínaje, Plašilem a Sivokem konče.

Rosický, který na Maltě nebyl a setkání se nezúčastnil, také?

S ním jsem mluvil telefonicky. Je to můj kluk. Naprosto bezproblémový, který reprezentovat dál chce.

Jenže s jeho zdravím je to všelijaké, navíc mu jde v Arsenalu o novou smlouvu, takže bude logicky přemýšlet, zda s reprezentací riskovat další fotbalovou budoucnost. Teď na závěr kvalifikace také nepřijel...

Kdybychom na tom trvali, byl by tu s námi. Trenér Wenger však žádal, aby mohl Tomáš doléčit zranění a trénovat, proto jsem souhlasil, abychom mu vyhověli. Přišlo mi to korektní. Ale nestavme to probůh tak, že reprezentace je pouze Rosický. Jasně, on a Čech jsou klíčovými hráči, ale my potřebujeme mít silný celý mančaft včetně realizačního týmu.

Bavil jste se s radou starších i o penězích? Narazili jste třeba na systém odměn a bonusů, které vypíšete, když v příští kvalifikaci uspějí?

Na finance vůbec řeč nepřišla. Nejsou spásou, jak se u nás v Čechách mylně domníváme. V reprezentaci tedy rozhodně ne. Ostatně, v samém závěru kvalifikace, kdy už naše postupové naděje značně devalvovaly, jsem se pokoušel o mobilizace pomocí finančních stimulů, ale stejně to nic platné nebylo. Daleko podstatnější a důležitější jsou různé drobnosti a zdánlivé maličkosti kolem fungování národního týmu, na které jsme narazili.

Seznámil jste hráče i s budoucím reprezentačním trenérem?

Mluvil jsem s nimi o tom, koho bych k reprezentaci chtěl. O české variantě, kterou preferují. Ale jméno budoucího kouče jsem nevyslovil a ani vyslovit nemohl, protože pod smlouvou v jiném klubu, Připadalo by mně to neférové, dokud není na světě dohoda s jeho zaměstnavatelem. Mně jako majiteli Jablonce by se také nelíbilo, kdyby někdo mluvil o mém trenérovi veřejně a nahlas, aniž se dohodl se mnou.

Jméno Pavla Vrby jste ani vyslovovat nemusel, protože hráči ho slyší ze všech stran. Chtěl jste slyšet i od hráčů názor na budoucího trenéra?

Samo sebou, i když o trenérovi rozhodne fotbalové vedení a já, nikoli hráči. Oni však vnímají a respektují, že za každého trenéra mluví výsledky. Ty jsou rozhodující pro jeho postavení v klubu i ve vztahu k hráčům.

Reklama