Hlavní obsah

Jsme skvěle připravení a silní, varuje Capello před ruskou družinou bez jediného legionáře

Praha

Dvakrát za sebou končila fotbalová reprezentace Ruska pouť k MS už v kvalifikaci. Když pak vystoupení ambiciózního týmu na ME před dvěma lety přineslo krach už ve skupině, byl k týmu povolán Ital Fabio Capello. Má přitom větší poslání než jen úspěch na nadcházejícím šampionátu v Brazílii. Rusko je totiž pořadatelem příštího MS v roce 2018.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Kouč Rusů Fabio Capello.

Článek

Capello dovedl svůj nový výběr v kvalifikaci na první místo, ve skupině předstihl i obávané Portugalsko. „Když jsem šel do Ruska, všichni lidé mi říkali, že jsem blázen," vzpomínal sedmašedesátiletý odborník, který v minulosti vedl třeba AC Milán, Juventus Turín, Real Madrid či Anglii. „Mám rád výzvy. A Rusko ji představovalo v plné míře. Nový jazyk, nová země, nový styl života. A obrovská očekávání, protože všichni hledí nejen k Brazílii, ale i k příštímu mistrovství v Rusku," vysvětloval Capello pro server rt.com.

„Nejdůležitější bylo naučit hráče nemyslet na minulost, vnuknout jim týmové spojení a vášeň pro úspěch. A v takovém případě je těžké, když musím spoléhat na překladatele. Nejsem si jistý, zda vždy správně vystihne mé myšlenky," přemítal Capello. „Nicméně jsem přesvědčený, že jsme skvěle připraveni. A jsme opravdu silní."

Týmu, který stojí výhradně na hráčích z domácí soutěže, vtiskl disciplínu. Kádr, jehož oporami jsou Akinfejev, Berezuckij, Dzagojev a Keržakov, radikálně vylepšil obranu. Rusko v kvalifikaci inkasovalo pouhých pět gólů, současně však ničilo soupeře přesnou ofenzívou, vstřelilo dvacet branek. Není divu, že očekávání veřejnosti jsou obrovská. A poprvé od rozpadu Sovětského svazu příznivci doufají v účast ve vyřazovací fázi šampionátu.

Capello má smlouvu až do roku 2018, aby měl dostatek času připravit výběr pro domácí mistrovství. V případě neúspěchu v Brazílii se však může stát cokoliv. „Los byl na naší straně," usmál se optimisticky trenér, když si promítl soupeře ve skupině, kde by podle kouče měli nebezpečí představovat jen Belgičané.

Reklama

Související témata: