Hlavní obsah

O druhém gólu Francie rozhodla technologie GoalControl

Porto Alegre/Praha

Ještě před pár týdny by možná druhý gól v utkání Francie s Hondurasem na fotbalovém MS neplatil. Míč se odrazil po střele Karima Benzemy od tyče ven z branky, ale gólman Noel Valladeres si jej srazil do branky. Jen podle jednoho televizního záběru bylo možné říci, že jej rukou lovil už za brankovou čárou. Další záběry byly neprůkazné a sudí prakticky neměli šanci určit, zda byl nebo nebyl.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Historický moment! Po Benzemově střele se brankář Hondurasu Valladares snaží zachránit situaci, technologie však ukázala, že míč byl za čárou.

Článek

Poprvé v historii tak rozhodla nová technologie GoalControl, kterou vyvinula malá firma z německých Cách a FIFA ji vybrala pro šampionát v Brazílii. Systém pracuje na bázi sedmi vysokorychlostních kamer, které snímají prostor branky a zaregistrují, zda míč přešel celým objemem brankovou čáru, jak zní litera pravidel, nebo ne. Digitalizovaná data dostane počítač, který je vyhodnotí a vyšle signál do speciálních hodinek na ruce hlavního rozhodčího. Celý proces netrvá ani sekundu.

Když se míč odrazil od tyče, vyhodnocení znělo - gól nebyl. Vzápětí však systém signalizoval gól, to když se míč odrazil od brankáře a ten jen zachytil rukou až za brankovou čárou. Šlo o centimetry a setiny sekundy, ale digitalizovaný obrázek jasně prokázal, že míč byl skutečně za brankovou čárou. Brazilský sudí Sandro Ricci tak nezaváhal a ukázal do středového kruhu, zatímco Benzema už oslavoval, aniž měl jistotu, hráči Hondurasu čekali na verdikt arbitra.

Léta odmítaná technoligie tak ve fotbale zvítězila a poprvé v historii rozhodla o uznání regulérního gólu, který lidské oko mohlo těžko postřehnout.

Fotbal píše historii

„Vítáme tento systém s otevřenou náručí, protože nám usnadňuje život. Je to úžasná pomoc a absolutně spolehlivá,“ řekl už před šampionátem anglický sudí Howard Webb. „Píšeme historii. Fanoušci nechtějí debatovat o tom, zda šlo o gól, či nikoli. Oni to prostě chtějí vědět a my jim to umožňujeme,“ zdůraznil spoluzakladatel technologie Dirk Broichhausen.

Novinka má i odpůrce, mezi nimiž je i šéfka českých sudích Dagmar Damková, která „sází“ spíš na páté, tedy brankové rozhodčí. Ti se však zatím neosvědčili tak, jako to udělal GoalControl. „Žijeme v jednadvacátém století, pokrok jde dopředu a je třeba nové technologie využívat i ve fotbale, jako už to dělají i jiné sporty,“ řekl v ČT bývalý útočník Sparty Josef Němec.

Systém, jehož náklady se pohybují mezi 100 až 170 tisíci eur (asi 2,7 až 4,6 miliónu korun) na rok, prošel důkladným testováním a simulováním různých nestandardních situací na hřišti. Svůj první "ostrý" úkol zvládl perfektně. Pro fotbal, v němž už došlo k mnoha sporným gólovým situacím i na světových šampionátech, je to obrovský krok dopředu.

Dodnes se diskutuje o tom, zda střela Angličana Geoffa Hursta ve finále MS 1966 skončila za brankovou čárou ve finále s Německem, nebo ne. Tehdy byl gól uznán a Anglie se i díky tomu stala mistrem světa. Před čtyřmi roky televize prokázaly, že se míč po střele Angličana Franka Lamparda odrazil od břevna nejméně půl metru za brankovou čáru německého gólmana Manuela Neuera, ale sudí tehdy branku neuznali a Angličané prohráli.

Reklama