Hlavní obsah

Brazílie díky Neymarovi rozstřílela Kamerun a utká se s Chile. Mexiko vyzve Nizozemce

dos, jis, rojSport.cz
Aktualizováno

Fotbalový šampionát v Brazílii už zná první osmifinálové dvojice. Domácí Brazilci rozstříleli ve svém posledním vystoupení ve skupině Kamerun 4:1 a zajistili si postup z prvního místa. V osmifinále se tak utkají s Chile, které po porážce s Nizozemskem 0:2 skončilo ve skupině B druhé. Nizozemci vyzvou ve vyřazovací části Mexiko, které poslalo domů Chorvaty po výhře 3:1 a za Brazílií skončilo ve skupině A jen kvůli horšímu skóre. Úřadující šampióni ze Španělska si při rozlučce poradili s Austrálií, kterou smetli 3:0.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Brazilci Neymar (vlevo) a Luiz Gustavo slaví gól proti Kamerunu.

Článek
Fotogalerie

Domácí kanárky, jimž stačil k jistotě postupu bod, nasměrovala za vítězstvím jejich největší hvězda Neymar. Útočník Barcelony nejprve otevřel skóre utkání a po vyrovnání Joela Matipa, jenž dal jediný gól Kamerunců na MS, rychle vrátil druhým gólem svému týmu klid. Po přestávce se trefil i v poslední době hodně kritizovaný Fred a na konečných 4:1 uzavřel v závěru Fernandinho.

Pondělní program na MS:
Skupina B
Nizozemsko - Chile 2:0 (0:0)
Branky: 77. Fer, 90+2. Depay.
Austrálie - Španělsko 0:3 (0:1)
Branky: 36. Villa, 69. Torres, 82. Mata.
Skupina A
Kamerun - Brazílie 1:4 (1:2)
Branky: 26. Matip -  17. a 35. Neymar, 49. Fred, 84. Fernandinho.
Chorvatsko - Mexiko 1:3 (0:0)
Branky: 87. Perišič - 72. Márquez, 75. Guardado, 82. Hernández.

Mexiko mělo před posledním zápasem podobnou výchozí pozici jako Brazílie, Chorvatsko naopak nutně potřebovalo zvítězit. Jenže balkánský tým v čele se svými hvězdami Modričem či Mandžukičem zůstal za očekáváním. Svého soupeře prakticky nedokázal dostat pod tlak a naopak sám musel odvracet hrozby před vlastní bránou.

Bezbrankový stav vydržel až do 72. minuty, kdy Mexičany dostal do vedení přesně hlavičkující kapitán Márquez. Chorvati následně vrhli všechny síly do útoku a záhy jejich rozhozenou obranu ztrestal druhým gólem Guardado. Třetí trefu přidal opět po rohovém kopu střídající Javier Hernández. Za Chorvaty, kteří dohrávali bez vyloučeného Rebiče, už jen korigoval skóre na 1:3 Perišič.

Nizozemcům dvakrát vyšlo střídání

Souboj holandských a chilských fotbalistů o první příčku skupiny B příliš krásy nenabídl. Více ze hry měli dlouho Jihoameričané, ale naráželi na dobře zformovanou defenzivu tulipánů. Ani Nizozemci příliš nezlobili - jejich útočné brejky byly nepřesné a brankář Bravo mohl zůstat dlouho klidný.

Z výhry se nakonec radoval evropský celek. První gól vstřelil v 77. minutě po rohovém kopu hlavou Fer, který byl na hřišti sotva dvě minuty. Chilská obrana mu dala dostatek prostoru a záložník Norwiche se zblízka nemýlil. Hráči La Roja mohli brzy vyrovnat, v 81. minutě se dožadovali pokutového kopu po ruce De Vrije v pokutovém území. Zadák Oranjes ještě držel jednoho z chilských hráčů, ale rozhodčí Bakary Gassama z Gambie penaltu neodpískal. V závěru už hráli Chilané vabank a z protiútoku pojistil nizozemskou výhru Memphis Depay, další hráč, který se na hřiště dostal až v průbehu druhého poločasu.

Španělé odvrátili ostudu

Úřadující mistři světa ze Španělska se mohli stát prvním obhájcem světového zlata, který na následujícím šampionátu neuhrál ani bod. Takový scénář ale svěřenci Vicenteho del Bosqueho v duelu proti Austrálii nedopustili a nakonec vyhráli jednoznačně 3:0.

Skóre zápasu otevřel v 36. minutě pohotovou patičkou David Villa, který byl jedním ze šesti nových hráčů, kteří dostali příležitost v základní sestavě La Furia Roja. Španělským útočníkům se dařilo i po změně stran - Iniesta stál u zrodu druhé gólové akce a Torres v 69. minutě pojistil španělské vedení. Osm minut před koncem se ještě trefil Juan Mata, takže Španělé alespoň částečně napravili předchozí nečekané porážky s Nizozemskem i Chile a z Brazílie odjíždí se vztyčenou hlavou.

Reklama