Hlavní obsah

Senzace na úkor Evropanů. Polsko jediným odpadlíkem zamotané skupiny s Japonci a spol.

Jekatěrinburg
Aktualizováno

Skupina H je v rozpisu šampionátu poslední. A zatím také pěkně zapeklitá. Fotbalisté Senegalu ve druhém zápase na mistrovství světa s Japonskem dvakrát neudrželi vedení a remizovali 2:2. Oba týmy mají po čtyřech bodech a společně vedou tabulku. Na záda už jim dýchá Kolumbie. Po hladké výhře 3:0 nad Polskem se Jihoameričané dotáhli na jeden bod, zatímco jediný evropský zástupce ve skupině je po dvou zápasech vyřazen.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Japonec Keisuke Honda po třech minutách na hřišti vyrovnal duel se Senegalem.

Článek
Fotogalerie

Tři vlčáci ve hře o postup, jeden odpadlík. Skupinu H rozhodne až poslední kolo, v němž se Poláci utkají s Japonci a Kolumbijci se Senegalci.

Evropané mohou být už jen jazýčkem na vahách. Poláci v Rusku vybouchli.

„Takové věci se ve fotbale někdy stávají. Musím však uznat, že jsme Kolumbii podlehli dost jednoznačně. Dělali jsme vše pro výhru. Nevím, co jsme ještě měli udělat víc," zoufá si Robert Lewandowski. Se šestnácti góly byl králem střelců v kvalifikaci, na turnaji se zatím netrefil.

"Hráči ze sebe dali všechno, ale prohráli jsme s velmi silným týmem a musíme to přijmout," přizvukuje lídrovi trenér Adam Nawalka. "Soupeř byl mnohem lepší v kvalitě hry i držení míče, gratuluji mu. Byli jsme bohužel neefektivní. Sestava byla nejlepší možná. Snažili jsme se vytvořit rovnováhu mezi obranou a útokem. Pazdan se velmi vážně zranil a nemohl pokračovat, proto v závěru nastoupil Glik," líčí kouč.

Výhra byla blízko, litují Afričané

Senegalci měli druhou výhru na dosah, ale Japonce nechali dvakrát vyrovnat. „Udělali jsme vše, abychom vyhráli. Na konci nám chybělo možná i trochu štěstí, ale nejsme smutní," ujišťuje Moussa Wague, střelec druhého gólu Senegalu.

„Škoda, že jsme nedokázali udržet nadějný stav 2:1. Ale stále si stojíme v tabulce dobře. Remíza pro nás z tohoto pohledu není špatný výsledek," přizvukuje mu trenér Aliou Cissé.

Úplně nadšení ovšem Afričané nejsou. „Pokud mám být upřímný, tak jsme trochu zklamaní. Japonsko šlo porazit. Bod je ovšem důležitý a připravíme se na rozhodující zápas o postup do osmifinále," přemítá útočník Sadio Mané, autor prvního gólu.

Samozřejmě i samurajové pásli po třech bodech. „Bod je podle mě velmi cenný. Senegal je hodně těžký soupeř a remíza nám doufám pomůže v dalším zápase," věří Akira Nišino, trenér Japonska.

Co rozhoduje o postupu ze skupiny
První dva celky z každé skupiny postoupí do osmifinále. Pokud budou mít na konci skupin dva či více týmů stejný bodový zisk, o jejich umístění rozhodnou kritéria v následujícím pořadí:
1. lepší rozdíl v celkovém skóre ze všech zápasů
2. více vstřelených branek ve všech zápasech
3. více získaných bodů ve vzájemných zápasech
4. lepší celkové skóre ze vzájemných zápasů
5. více vstřelených branek ve vzájemných zápasech
6. fair play
7. los

Reklama

Související témata: