Hlavní obsah

Senzace byla blízko! Postup do další fáze však nakonec slaví favorité skupiny B

mm, vap, rjmČTKSport.cz
Aktualizováno

Boje ve skupinách na fotbalovém MS finišují. V áčku rozhodla bitvu do pondělí neporažených týmů pro sebe Uruguay, která i díky trefám útočného dua Suárez - Cavani zdolala výběr hostitelské země 3:0, v souboji útěchy zvítězila Saúdská Arábie nad Egyptem 2:1. Ve skupině B to byly v boji o postup pořádné nervy. Irán vyrovnal na konci bitvu s Portugalskem na 1:1 a pak spálil tutovou šanci. Po remíze tak slaví postup Ronaldo a spol. V osmifinále narazí na Uruguay. Nevyhrálo ani Španělsko, které pro změnu v duelu s Marokem vyrovnávalo na 2:2 až v nastaveném čase a až po konzultaci u videa. Může ale rovněž slavit. Dál jde z prvního místa ve skupině a v osmifinále si zahraje s Ruskem.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Portugalci našli dalšího střelce. Na MS v Rusku se v jejich dresu trefil do sítě soupeře také Ricardo Quaresma a přidal se ke Cristianu Ronaldovi. Ten v utkání neproměnil penaltu.

Článek
Fotogalerie

Tajenku o vítězi skupiny A pro sebe jednoznačně rozhodla Uruguay, Rusy coby nejlépe střílející tým prvních dvou kol ve skupině (5:0 se Saúdskou Arábií a 3:1 s Egyptem) tentokrát udržela na uzdě. Nedlouho po úvodní trefě Suáreze z trestného kopu nešťastně tečoval Laxaltovu střelu Čeryšev a do třetice všeho špatného pro tým hostitele MS viděl ještě v první půli Smolnikov červenou kartu.

Jihoameričané přesilovku nakonec využili, v samém závěru se prosadil i snajpr Edinson Cavani. Uruguay poprvé v historii vyhrála na světovém šampionátu všechny tři zápasy ve skupině, navíc ještě neinkasovala a ve víkendovém osmifinále se utká s druhým týmem ze skupiny B. Rusko narazí ve vyřazovací fázi na vítěze "béčka".

Zápas o třetí místo v áčku zhořkl egyptským hvězdám Mohamedu Salahovi i brankáři Ísamu Haddarímu, který se ve věku 45 let a 161 dní stal nejstarším hráčem v historii šampionátů. Přestože kanonýr Liverpoolu dostal Faraony do vedení a Haddárí dokonce chytil Muváladovi v 41. minutě penaltu, nakonec Egypťané i potřetí prohráli a v tabulce skončili poslední.

Fotbalisté Saúdské Arábie dvakrát udeřili, pokaždé v nastaveném čase obou poločasů. Nejprve Faradž vstřelil z pokutového kopu první branku Saúdů na turnaji a byla to již 18. penalta na ruském šampionátu, čímž byl vyrovnán rekord z MS 1990, 1998 a 2002. Když už se zdálo, že zápas skončí remízou, Saúdové postupným útokem rozebrali obranu soupeře a Davsárí akci zakončil přízemní ranou z úhlu.

Ve skupině B byly ve hře o osmifinále tři týmy. V nejlepší pozici byli Španělé. K postupu jim stačilo získat bod s Marokem a nakonec se jim povedlo cíl splnit. Na remízu 2:2 se ale nadřeli. Už ve 14. minutě totiž naboural jejich plán gól Butaíba. Radost outsidera však vydržela jen pět minut, kdy srovnal skóre po akci Iniesty záložník Isco.

Po přestávce pak šokoval Španěly dalším trefou Nasjrí a schylovalo se k senzaci. Jenže v nastaveném čase nakonec skóroval patičkou Španěl Aspas a vystřelil favoritovi postupovou remízu. Branka nejprve nebyla uznána, platila až po konzultaci u videa. Na Španělsko tak nyní čeká v osmifinále domácí Rusko.

V druhém, souběžně hraném, utkání se v přímém souboji o účast ve vyřazovací fázi utkal Írán s Portugalskem. Favorit šel do vedení po trefě Quaresmy z poslední minuty první půle. Po přestávce pak CR7 a spol. dostali šanci náskok pojistit, když sudí odpískal po konzultaci u videa penaltu. Tu však hvězdný Cristiano Ronaldo neproměnil.

V akci bylo video následně ještě dvakrát. Poprvé se zkoumal zákrok Cristiana Ronalda, zda nemá dostat červenou kartu. Arbitr ale nakonec nevylučoval. Hůř to s Portugalci dopadlo v nastaveném čase, kdy technika potvrdila hraní rukou v pokutovém území Ronaldova týmu. A Íránec Ansárifárd z ní vyrovnal na 1:1. Outsider pak sahal po senzační výhře, ale Amirí v tutové šanci selhal. Proto Írán balí kufry a na šampionátu pokračuje Portugalsko. Dál jde ze druhého místa a v osmifinále jej čeká Uruguay.

Fotbalové MS v Rusku:
Skupina A:
Uruguay - Rusko 3:0
Branky: 10. Suárez, 23. Čeryšev (vlastní), 90. Cavani
Saúdská Arábie - Egypt 2:1
Branky: 45.+6 Faradž (z pen.), 90.+5 Davsárí - 22. Salah
Skupina B:
Španělsko - Maroko 2:2
Branky: 19. Isco, 90+3. Aspas - 14. Butaíb, 81. Nasrjí
Írán - Portugalsko 1:1
Branky: 90+3. Ansárifárd - 45. Quaresma.

Reklama