Hlavní obsah

Kosovo i Albánie přispějí švýcarským fotbalistům na pokuty

Priština
Aktualizováno

Kosovo a Albánie přispějí švýcarským fotbalistům Xherdanu Shaqirimu a Granitu Xhakovi na pokuty, které dostali za politická gesta při oslavě gólů v utkání mistrovství světa v Rusku se Srbskem. Podle disciplinární komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA musí každý zaplatit 8680 eur (asi 225 000 korun).

Foto: Laurent Gillieron, ČTK/AP

Granit Xhaka a jeho gólová oslava, která přitáhla pozornost.

Článek

Na internetový účet, který byl zřízen teprve v pondělí, už lidé z Kosova poslali téměř 12 000 eur. Albánský premiér Edi Rama zase u Raiffeisen banky zřídil účet s názvem Nebojte se orla. Na svém facebookovém profilu pak napsal, že účet je "projevem díků a vděčnosti dvěma sportovcům, kteří potěšili milióny Albánců".

Na kosovský účet poslal tamní ministr průmyslu Bajram Hasani 1500 eur, což je jeho měsíční ministerský plat. "Byli potrestáni jen za to, že nezapomněli na své kořeny. Peníze nemohou vynahradit radost, kterou nám Shaqiri s Xhakou svým gestem udělali," řekl Hasani.

Zápas mezi Srbskem a Švýcarskem s několika hráči albánského či kosovského původu měl politický podtext. Kosovo, kde žijí převážně Albánci, v roce 2008 vyhlásilo nezávislost, Srbsko však jeho samostatnost neuznává a mezi oběma zeměmi panuje nepřátelství.

Xhaka se Shaqirim napětí ještě přiživili. Oba své góly, kterými otočili skóre zápasu z 0:1 na konečných 2:1, oslavili gestem připomínajícím orla ze znaku Albánie, kde mají oba své kořeny. Pravidla FIFA však zakazují politizaci fotbalu, a tak federace fotbalisty potrestala. Pokutu 4340 eur dostal také švýcarský kapitán Stephan Lichtsteiner za to, že se k oslavě připojil.

Reklama

Související témata: