Hlavní obsah

Iniesta potvrdil konec ve španělské reprezentaci

Aktualizováno

Španělský záložník Andrés Iniesta po prohraném osmifinále mistrovství světa s domácím Ruskem potvrdil, že je jeho reprezentační kariéra u konce. Čtyřiatřicetiletý fotbalista se bude soustředit už jen na nové klubové angažmá v japonském Visselu Kóbe.

Foto: Carl Recine, Reuters

Andres Iniesta už ví, že odehrál poslední zápas za španělskou reprezentaci...

Článek
Fotogalerie

"Opravdu to byl poslední zápas za národní tým. Jedna nádherná etapa dospěla ke konci. Někdy ten závěr nedopadne tak, jak bychom si přáli a vysnili. Odcházím s hořkým pocitem, je to nejsmutnější den mé kariéry," uvedl Iniesta.

Dlouholetý tvůrce hry Barcelony do osmifinálového duelu nastoupil až z lavičky v 67. minutě a v penaltovém rozstřelu hned v první sérii uspěl. Nepodařilo se to však Kokemu a Iagu Aspasovi, Španělsko tak ztratilo naději na zisk druhé trofeje z MS po roce 2010.

Iniesta nijak nezazlíval trenérovi Fernandu Hierrovi, že ho překvapivě nechal v úvodu sedět na lavičce. "Kouč se nějak rozhodl a nezáleží, jestli s tím souhlasíte, nebo ne. Nemám mu to nijak za zlé. Prostě cítil, že to tak bude lepší pro tým," uvedl Iniesta.

Hierro Iniestu za přístup nejen k osmifinálovému zápasu ocenil. "Vzdávám hold jednomu z nejlepších hráčů naší historie. Je to úžasný profesionál. Na hřišti se po střídání prezentoval stejně, jako když nastoupil poprvé. Chci mu z celého srdce poděkovat," uvedl Hierro.

Byl u velkých triumfů

Iniesta dal vítězný gól ve finále mistrovství světa v roce 2010 a nechyběl ani u španělských triumfů na evropských šampionátech v letech 2008 a 2012. Celkově si připsal 131 startů za národní tým, v nichž nastřílel 13 branek. Rok 2018 je pro něj plný změn, neboť po 22 letech opustil katalánský velkoklub.

"Osmifinále z různých důvodů nevyšlo, ale jsem si jistý, že národní tým bude dál úspěšný. Hráči jsou skvělí," doplnil Iniesta.

Podle španělského kapitána Sergia Ramose nejspíš skončí s reprezentací i někteří další. "Věřím ale, že to nebude znamenat konec jedné éry. Máme tým, který stále může snít o velkých věcech. Někteří hráči odejdou, jiní se vrátí, ale stále budeme silní," uvedl.

Reklama

Související témata: