Hlavní obsah

Angličané zlomili penaltové prokletí! Švédům stačil k postupu jediný gól

vat, mm, rjmSport.cz
Aktualizováno

Fotbalové mistrovství světa v Rusku zná kompletní složení čtvrtfinále. Jako poslední pronikli mezi elitní osmičku Angličané, postup v bitvě s Kolumbií si zajistili až v penaltovém rozstřelu (4:3), který v historii šampionátů zvládli poprvé. V normální hrací době i po prodloužení skončil zápas nerozhodně 1:1. Již v úterý odpoledne jásali Švédové, kteří udolali Švýcary 1:0 a ve čtvrtfinále, kam postoupili po 24 letech, vyzvou právě výběr Albionu.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Radost anglických fotbalistů po vítězném penaltovém dramatu s Kolumbií.

Článek
Fotogalerie

Předposlední osmifinále světového šampionátu mezi Švédskem a Švýcarskem rozhodl jediný gól. Postaral se o něj v 66. minutě Emil Forsberg, jehož střelu mimo dosah brankáře Yanna Sommera nešťastně tečoval stoper Manuel Akandji.

V závěru ještě úřadovalo video, které posuzovalo zákrok Michaela Langa na unikajícího Martina Olssona. Původně hlavní sudí Damir Skomina odpískal pokutový kop, který ale následně po konzultaci s videorozhodčím odvolal a nařídil přímý kop. Na červené kartě pro švýcarského hráče se už ale nic nezměnilo.

Angličané čekali na postup do čtvrtfinále MS dvanáct let. Jihoameričané bez zraněného  klíčového záložníka Jamese Rodrígueze dlouho odolávali tlaku soupeře, až po změně stran fauloval Carlos Sánchez kapitána Harryho Kanea, který poté ranou doprostřed branky proměnil nařízenou penaltu. Anglický útočník si tak šestým gólem upevnil vedení v tabulce střelců šampionátu.

Už se zdálo, že Angličané těsný náskok udrží, když se v nastaveném čase zavěsil do vzduchu stoper Mina a poslal zápas do prodloužení. Jihoameričané ožili a byli aktivní, zápas ale nakonec dospěl do penaltového rozstřelu. V něm reprezentanti Albionu dlouho neuspěli (předtím ho třikrát prohráli, stejně jako poslední dva rozstřely na mistrovství Evropy) a kousek od vyřazení byli i tentokrát. Jako první totiž neproměnil na konci třetí série Henderson a Uribe mohl poslat Kolumbii do vedení 4:2, jenže trefil břevno.

Vzápětí vyrovnal Trippier, a když po něm neuspěl ani Bacca, rozhodl Dier o první výhře Anglie ve vyřazovací části velkého turnaje od roku 2006. Tehdy si také naposledy zahrála čtvrtfinále mistrovství světa.

Čtvrtfinálové dvojice jsou Francie - Uruguay, Brazílie - Belgie, Anglie - Švédsko a domácí Rusko s Chorvatskem.

Fotbalové mistrovství světa v Rusku - osmifinále:
Švédsko - Švýcarsko 1:0
Branka: 66. Forsberg, ČK: 90.+4 Lang (Švýc.)
Kolumbie - Anglie 1:1 po prodloužení, penalty 3:4
Branky: 90.+3 Mina - 58. Kane (z pen.)
Pořadí nejlepších střelců MS ve fotbale v Rusku:
6 - Kane (Angl.),
4 - Ronaldo (Portug.),
Lukaku (Belg.)
3 - Čeryšev
Dzjuba (oba Rus.)
Costa (Šp.)
Mbappé (Fr.)
Cavani (Urug.)
Mina (Kol.).
Další program fotbalového mistrovství světa v Rusku:
Čtvrtfinále:
pátek 6. července:
16:00 Uruguay - Francie (Nižnij Novgorod),
20:00 Brazílie - Belgie (Kazaň),
sobota 7. července:
16:00 Švédsko - Anglie (Samara),
20:00 Rusko - Chorvatsko (Soči).
Semifinále:
úterý 10. července:
20:00 vítěz Uruguay/Francie - vítěz Brazílie/Belgie (Petrohrad),
středa 11. července:
20:00 vítěz Švédsko/Anglie - vítěz Rusko/Chorvatsko (Moskva, Lužniki).
O třetí místo:
sobota 14. července: 16:00 (Petrohrad).
Finále:
neděle 15. července: 17:00 (Moskva, Lužniky).

Reklama