Hlavní obsah

Koho to honili na hřišti? V akci znovu Pussy Riot, o kterých mluvil Zeman. Mbappé si plácnul

Moskva

Zčistajasna se ocitly na hřišti osoby, které tam nepatřily. Ani zástup pořadatelů nezabránil tomu, aby průběh finále fotbalového MS mezi Francií a Chorvatskem narušila čtveřice v uniformách. Záhy byla exhibice mezi hráči ukončena a vetřelci byly polapeni. Utkání bez velké prodlevy pokračovalo.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Pořadatelé odtahují ze hřiště ženu, které v průběhu druhého poločasu vnikla spolu s dalšími třemi lidmi na hřiště.

Článek
Fotogalerie

Čí to byl kousek? Podle všeho úřadovala známá firma - Pussy Riot. Na facebooku se záhy po incidentu tato skupina přihlásila k činu osob, které byly bleskově chyceny a vyvedeny.

Akce ze druhého poločasu finále byla skupinou nazvána "Policista vstupuje do hry". S jednou z členek si stačil plácnout Francouz Kylian Mbappé.

Skupina je spojena s politickými požadavky, v první řadě se v dokumentu na sítích píše o „osvobození politických vězňů" v Rusku.

Samy členky Pussy Riot byly v minulosti souzeny v procesu po diskutabilním představení v pravoslavném kostele, což přitáhlo pozornost médií.

Členky této hudební skupiny se stavějí do role kritiček prezidenta Putina.

K jejich případu se kdysi expresivně vyjadřoval i český prezident Miloš Zeman. Použil přitom vulgární výroky s použitím slova „k..da".

Skupina mimo jiné připomíná na sítích i jedenácté výročí smrti ruského básníka Dmitrije Prigova, za dob SSSR disidenta, mj. člena Pen klubu.

MS až do finále probíhalo bez podobných incidentů.

Reklama

Související témata: