Hlavní obsah

Infantino bude dál prosazovat 40 týmů na MS a více pořadatelů

Předseda mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino bude prosazovat, aby na mistrovství světa v roce 2026 hrálo 40 týmů, o osm víc než dosud. Poprvé v historii by také turnaj mohly hostit tři nebo i více zemí.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Prezident FIFA Gianni Infantino v rozhovoru s předsedou švýcarského svazu Peterem Gillieronem.

Článek

Úmysl kandidovat na rok 2026 už vyjádřilo Mexiko, předpokládá se také zájem Kanady a USA. V Severní Americe se šampionát konal naposledy před 22 lety, kdy se hrálo ve Spojených státech, Mexiko předtím hostilo MS v letech 1970 a 1986.

O rozšíření počtu účastníků i pořadatelů MS hovořil Infantino už ve volební kampani. Obě témata budou také klíčovými body říjnového jednání rady FIFA v Curychu. Pořadatel se bude volit v roce 2020.

Neexistuje žádný limit

Organizaci MS 2026 ve třech severoamerických zemích by proto Infantino rozhodně podpořil. Ve dvou zemích se dosud turnaj konal jen jednou, v roce 2002 se hrálo v Japonsku a v Koreji.

Bývalý generální sekretář UEFA Infantino byl před časem i u zrodu projektu, který zápasy mistrovství Evropy v roce 2020 rozdělil dokonce do třinácti států. "A proto tvrdím, že pokud to bude dobré pro fotbal, neexistuje v tomto směru žádný limit," citovala předsedu FIFA agentura AP.

Podle současných pravidel nemůže jeden světadíl hostit MS dvakrát za sebou, což ze soutěže o rok 2026 vylučuje Asii. V roce 2022 se totiž bude o titul hrát v Kataru.

Infantino bude dál prosazovat i rozšíření počtu účastníků MS ze současných 32 na 40, i když velké evropské kluby jsou proti kvůli nutnosti uvolnit více hráčů. "Na Euru ve Francii, kde hrálo o osm týmů více, jsme opět viděli, jakou vlnu nadšení to v mnoha zemích vyvolalo. Nemůžeme tyto turnaje brát jen jako čistě fotbalovou soutěž, jsou velmi důležité i společensky," řekl šéf světového fotbalu.

Reklama