Hlavní obsah

Hraje se o Jarolíma! Odvolat, neodvolat? Vízek má jasno

Praha

Kvalifikace o MS 2018 skončila pro fotbalovou reprezentaci už dvě kola před koncem. Poslední dvě říjnová utkání s Ázerbájdžánem a San Marinem byla v podstatě formalitou, zabalenou do „vylepšení koeficientu“ pro nasazení do bojů o ME 2020. Co uplynulému období, jenž skončilo vyrovnáním nejhoršího výsledku v kvalifikaci o MS, říkají tři fotbalisté, kteří hráli na třech posledních světových šampionátech s českou, resp. československou účastí? A co si myslí o dalším setrvání trenéra Karla Jarolíma u národního týmu?

Foto: Milan Malíček, Právo

Ladislav Vízek má po zpackané kvalifikaci jasno: odvolat trenéra!

Článek

Analýzou nepovedené kvalifikace i případným dalším Jarolímovým působením u reprezentace se dnes na Strahově zabývá výkonný výbor FAČR. Skončí působení  61letého kouče na lavičce národního týmu? Padají už i jména možných nástupců: Vítězslav Lavička, Karel Krejčí, Luboš Kozel. Podle deníku Sport však existuje i možnost, že faktický vládce asociace Roman Berbr může Jarolímovi nabídnout setrvání u reprezentace výměnou za razantní snížení trenérova platu.

Sám kouč se nechal slyšet, že by nerad odcházel od rozdělané práce. U týmu by pokračovat chtěl. Rozhodující slovo však dnes vyřkne strahovská generalita. Jak to dopadne?

Deník Právo oslovil tři bývalé internacionály, kteří hráli na třech posledních světových šampionátech s českou, resp. československou účastí. A položil jim dvě otázky.

Co bylo podle vašeho názoru příčinou krachu v kvalifikaci?
Měl by mužstvo dál vést Karel Jarolím?
Ladislav Vízek, útočník, účastník MS 1982 ve Španělsku
1 - V první řadě musím poukázat na nesourodost týmu. Bohužel si musíme přiznat, že Karel mančaft nedokázal dát dohromady, a to vyzkoušel během kvalifikace spoustu hráčů, na můj vkus jich bylo až moc. Připadalo mi to, že nevěděl kudy kam. Za celou dobu nebyl vidět na hře mužstva žádný posun, jakýkoliv progres. Tým umí vcelku solidně bránit, a jak já s oblibou říkám, sem tam škodit favoritům. Hlavním problémem ale je jeho hrozně slabá produktivita. Nároďák dává málo gólů, což samozřejmě úzce souvisí s tou nesourodostí.
2 - Karel je kamarád, ale přesto říkám, že nepřesvědčil. Roli nezvládl ani manažer Jaromír Šeterle. Měli by odejít oba. Neuspěli, tak ať to zkusí někdo jiný. Jsou tu třeba Víťa Lavička, který by líp provázal áčko s jednadvacítkou, nebo Luboš Kozel, který trenérské kvality už ukázal.
Miroslav Kadlec, obránce účastník MS 1990 v Itálii
1 - I když nemáme momentálně hráče v evropských top klubech, byl postup z této skupiny prakticky povinností. Když pominu Němce, kteří jsou kvalitativně jinde než ostatní evropské týmy, pak takhle hratelnou skupinu hned tak mít nebudeme. Trenér Jarolím měl sice málo času před startem kvalifikace, ale za celou dobu se mu nepovedlo najít optimální složení týmu. Některé nominace považuju za unáhlené, za nás musel hráč něco odkopat, aby byl nominovaný, pár povedených zápasů nestačilo. Vysoký počet povolaných hráčů (35) považuju za přehnaný.
2 - Kdybychom tu měli tři čtyři kvalitní kandidáty, bylo by to na zvážení, ale já je nevidím a věřím, že Jarolím, který je jinak kvalitním trenérem, se v příští kvalifikaci chyb vyvaruje.
Karel Poborský, záložník účastník MS 2006 v Německu
1 - V první řadě to je špatná produktivita, strašně se nadřeme na každý gól. Fakt, že kouč Jarolím zkusil v kvalifikaci pětatřicet hráčů, určitě důvodem není, nebo rozhodně ne hlavním. Paradoxně jsme se dostali do situace, že ve výběru pro reprezentaci je pětatřicet nebo čtyřicet hráčů, kteří byli povoláváni na srazy, ale všichni jsou téměř stejní. Bohužel mužstvo nemá výrazné osobnosti. Na jednu stranu je dobře, že jednoho hráče můžete nahradit druhým, skoro stejným, ale na druhou týmu chybějí osobnosti, které mužstvo táhnou svojí kvalitou i duchem.
2 - Tohle není otázka pro mě, od toho je tu výkonný výbor FAČR. A pokud mám odpovědět čistě za sebe, pak odvolání Jarolíma by v této situaci nebylo optimálním řešením.
Měl by trenér Karel Jarolím po nevydařené kvalifikaci na MS u reprezentace skončit?
Ano
67,6 %
Ne
32,4 %
Celkem hlasovalo 29607 čtenářů.

Reklama

Související témata: