Hlavní obsah

Nesnáze Němců před MS. Utrápená výhra a pískot na opory kvůli podpoře Erdogana

Leverkusen

Německým fotbalistům se, byť s problémy, podařilo v přípravném utkání zdolat Saúdskou Arábii 2:1, atmosféra kolem jejich týmu však necelý týden před startem mistrovství světa stále není ideální. Fanouškům obhájcům trofeje nadále vadí chování Mesuta Özila a Ilkaye Gündogana, záložníků německého výběru. Fotbalisté s tureckými kořeny se v květnu sešli s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem a vyjádřili mu podporu před nadcházejícími volbami.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Ilkay Gündogan po utkání se Saúdskou Arábií.

Článek

Oba hráči na setkání v Londýně předali Erdoganovi své podepsané dresy, Gündogan navíc doplnil věnování „mému ctěnému prezidentovi s velkým respektem".

Na hlavy fotbalistů se v Německu snesla obrovská kritika. Třeba německá poslankyně tureckého původu Sevim Dagdelenová napsala: „Bylo velkou chybou pózovat s despotickým Erdoganem v luxusním londýnském hotelu a nazývat jej svým prezidentem, zatímco demokraté jsou v Turecku perzekuování a kritičtí novináři zadržováni," uvedla Dagdelenová.

Rozlícená reakce přišla také z vedení německého fotbalu. „Fotbal a Německý fotbalový svaz brání hodnoty, které nejsou Erdoganem zcela respektovány," pronesl Reinhard Grindel, prezident Německé fotbalové asociace.

A v utkání se Saúdskou Arábií bylo znát, že zlost německých příznivců stále trvá. Zatímco Özil kvůli zranění kolene do zápasu nezasáhl, Gündogan se dočkal bučení při každém kontaktu s míčem.

Erdogan, který v 90. letech hrával poloprofesionálně fotbal za istanbulskou Kasimpasu, je nyní se svou islámsky orientovanou stranou AK u moci už 15 let. Původně byl premiérem, nyní bude obhajovat post prezidenta země. Volby proběhnout koncem června, načež právě akce s fotbalisty německého národního mužstva má být součástí Erdoganovy předvolební kampaně.

Reklama