Hlavní obsah

Potvrdí světový šampionát v Rusku staré pravdy a Linekerova slova? Kolik dostane šampión?

Moskva

Že by stará pravda zase platila? Že by miliónkrát omílaný Linekerův výrok došel naplnění i v Rusku? Že by se Němci ziskem druhého titulu v řadě vyrovnali Brazilcům, kteří na předchozích dvaceti světových fotbalových šampionátech získali třikrát Zlatou Niké a dva Světové poháry k tomu?

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Trenér německých fotbalistů Joachim Löw ví, že se od něho chce při ruské misi jediné - obhájit zlato z Brazílie.

Článek

Až dvaatřicet nastávajících dnů na nanesené otázky odpoví, před startem finálového turnaje, který uvede do varu celý fotbalový svět, však většina expertů souhlasně přikyvuje.

„Ano, obhájci titulu mistrů světa Němci jsou zase největšími aspiranty na zlato," pokyvuje souhlasně hlavou trenérská legenda Vincente del Bosque, jenž před osmi lety se španělskou reprezentací Linekerův výrok vyvrátil.

„A my jsme na tento úkol připraveni. Máme v sobě tolik odhodlání, abychom titul znovu získali," potvrzuje kouč německé reprezentace Joachim Löw, že pro jeho tým neexistuje během následné ruské mise nic jiného než přivézt Světový pohár na další čtyři roky do své země.

„Vždyť naše zlatá generace stojí před posledním turnajem," připomíná Jerome Boateng, že pro hráče jde o výzvu ještě naléhavější.

Za zlato dostane nový mistr světa 35 miliónů dolarů
O tři milióny dolarů víc než před čtyřmi lety v Brazílii zinkasuje nový mistr světa, jenž bude znám 15. července po finálovém duelu v moskevských Lužnikách. Celkem půjde o 38 miliónů dolarů, což v přepočtu představuje přibližně 840 miliónů korun.
Poražený finalista si rovněž o tři milióny polepší, neboť obdrží 28 miliónů dolarů, o dva víc - tedy 24 miliónů - obdrží mužstvo, které vystoupí na bronzový stupínek.
„FIFA je v dobré finanční kondici, takže si může podobné navýšení odměn dovolit," potvrdil první muž světového fotbalu Gianni Infantino, že mezi všech 32 účastníků bude rozděleno dohromady 400 miliónů dolarů (8,84 miliardy korun), což proti minulému mistrovství představuje nárůst o 12 procent.

„Fotbal je v podstatě jednoduchou hrou. Dvaadvacet hráčů se honí devadesát minut za míčem, a nakonec stejně vždy vyhrají Němci," prohlásil před jednadvaceti lety legendární anglický snajpr Gary Lineker.

Trvalo sice sedmnáct let, než jeho slova došla naplnění i na světové scéně, neboť teprve na předchozím šampionátu v Brazílii zvedali Němci nad hlavy zlatou trofej, jejich čas však přišel a oni nemíní piedestal opustit.

Ani v Rusku, kde bude jejich tažení k branám moskevských Lužnik relativně snazší, neboť minimálně dva soupeři, s nimiž se dopředu jako s adepty na medailové umístění počítalo, jim cestu nezkříží.

Čtyřnásobní mistři světa Italové se na šampionát vůbec nedostali. Dvojnásobní mistři Jižní Ameriky posledních čtyř let Chilané rovněž ne. A ani několik dalších týmů, které na šampionátu v Brazílii 2014 postoupily do vyřazovací fáze a měly se posunout ještě výš, v Rusku nehraje. Řeč samozřejmě není o české reprezentaci, která se už potřetí v řadě do finálového turnaje neprobojovala, ale třeba o Američanech nebo úřadujících afrických šampiónech Kameruncích či jejich předchůdcích na trůnu černého kontinentu z Pobřeží slonoviny,

Ke všemu se ani poslední fináloví soupeři Němců nezdají v takové formě jako před čtyřmi lety, o čemž svědčily nezdary Argentinců v posledních dvou finálových duelech Copa America i jejich lopotné putování jihoamerickou kvalifikací.

Samo sebou, jsou zde jiní. „Má Brazílie má zase mužstvo, které se vrátí na trůn," věští Pelé, že trenér Tite dal dohromady selecao nové doby schopné odčinit ponížení, které Brazílie před čtyřmi lety zažila. Už v berlínské přípravě s Němci, jimž Brazilci připravili světa první prohru po 22 zápasech, se věštba fotbalového krále začala naplňovat. A to se i v ní museli Brazilci obejít bez své megastar Neymara, nad jehož formou se vznáší stejný otazník jako na tím, kdo se stane novým mistrem světa.

„S Brazilci musíme počítat. S Argentinci také. Hodně silní jsou ale hlavně Španělé, ovšem Francouzi a Belgičané také," vyjmenoval Jerome Boateng celky, u nichž je v německých plánech na obhajobu titulu největší vykřičník.

Až dvaatřicet nastávajících dnů vyplněných 64 zápasy na dvanácti stadiónech v jedenácti ruských městech odpoví, zda šlo o odhad správný. Stejně jako vyjeví, zda Linekerův výrok má trvalou platnost i v novém fotbalovém miléniu.

Reklama

Související témata: