Hlavní obsah

Ronaldova show stačila Portugalsku na remízu, Uruguayci pokazili Salahovi narozeniny

Moskva/Petrohrad/Praha
Aktualizováno

Po zahajovacím utkání fotbalového mistrovství světa, v němž ve čtvrtek rozdrtilo domácí Rusko 5:0 Saúdskou Arábii, se naplno rozjíždí program finálového turnaje třemi zápasy. V duelu skupiny A vyhrála Uruguay nad Egyptem 1:0 díky hlavičce stopera Josého Giméneze z 90. minuty. Ve skupině B Maroko prohrálo s Íránem 0:1, když duel rozhodl vlastní gól Maročana Azize Buhaddúze. V bitvě pyrenejských rivalů Portugalska a Španělska se zrodila divoká přestřelka 3:3, když za Portugalsko vstřelil hattrick Cristiano Ronaldo.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Cristiano Ronaldo slaví. Proměnil penaltu a na mistrovství světa poslal Portugalsko do vedení v bitvě se Španělskem.

Článek
Fotogalerie

Egypt se mezi světovou elitou představil po 28 letech a svoji největší hvězdu Mohameda  Salaha, který se zotavuje ze zranění ramena z květnového finále Ligy mistrů, nechal argentinský trenér Hector Cúper jen na lavičce. Kanonýr Liverpoolu, jenž má dnes 26. narozeniny, sledoval velké šance obávaného útočného dua jihoamerického celku, ale Luis Suárez zřejmě neobul střelecké kopačky, protože během zápasu spálil tři obrovské šance, a také Edinson Cavani orazítkoval z přímého kopu jen tyč.

Když už se zdálo, že zápas skončí bezbrankovou remízou, naskočil si na centr z pravé strany stoper José Giménez a hlavou poslal míč do egyptské sítě. Jihoamerický celek tak poprvé po roce 1970 vyhrál zahajovací zápas šampionátu.

V duelu skupiny B na sebe narazily týmy považované za outsidery - Maroko a Írán. Maroko, které se na MS vrátilo po 20 letech, začalo aktivně, ale žádný z pokusů se gólově neujal. Postupem času Írán vyrovnal hru a zápas bez větších šancí spěl k bezbrankové remíze. Stejně jako v prvním duelu však přišel klíčový okamžik v nastavení zápasu. V 95. minutě hlavou poslal míč do vlastní sítě útočník německého St. Pauli Aziz Buhaddúz.

Jeden z hlavních šlágrů základních skupin, v němž na sebe narazíli mistři světa z roku 2010 Španělé a úřadující mistři Evropy Portugalci, měl divoký start. Španěl Nacho zastavil po pár minutách v pokutovém území faulem portugalskou hvězdu Cristiana Ronalda a kopala se penalta. Tu CR7 proměnil a jako první fotbalista v historii skóroval na osmi po sobě jdoucích velkých turnajích od mistrovství Evropy 2004.

Španělé, kteří dva dny před utkáním odvolali trenéra Julena Lopeteguiho, srovnalo ve 24. minutě po individuální akci Diega Costy. Ten si v souboji s obráncem pomohl rukou na hranici faulu, pak si pohrál s dalšími soupeři a uklidil míč do sítě.

Ještě před přestávkou pak dal osobě znovu vědět Cristiano Ronaldo, který sice pálil prudce, ale nejspíš jeho rána z hranice velkého vápna neměla mít gólové parametry. Brankář DeGea však míř propustil do sítě a zpytoval svědomí. V půli tak vedlo Portugalsko 2:1.

Na vyrovnání fanoušci nečekali dlouho, když se po hezké akci prosadil španělský střelec Costa. Publikum bylo nadšené z ofenzivní smršti a přestřelka zdaleka ještě nebyla u konce. Španělsko poprvé v utkání vedlo po dělovce Nacha, který dostal míč do sítě s pomocí tyče. Ale chvíli před koncem se nádherně trefil z trestného kopu opět Ronaldo a mohl slavit první hattrick šampionátu. Šlágr tak skončil nerozhodně 3:3.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku:
Skupina A:
Egypt - Uruguay 0:1
Branka: 90. Giménez
Skupina B:
Maroko - Írán 0:1
Branka: 90+5. vlastní Buhaddúz
Portugalsko - Španělsko 3:3
Branky: 4. z pen., 44. a 88. Ronaldo - 25. a 55. Costa, 58. Nacho.

Reklama