Hlavní obsah

Maroko - Írán 0:1Bitvu outsiderů rozhodl vlastní gól, Írán slaví výhru nad Marokem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
90. Buhaddúz (vlastní) 0 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Íránu v úvodním vystoupení na mistrovství světa v Rusku zvítězili 1:0 nad Marokem, které si dalo v páté minutě nastavení vlastní gól. Do marocké sítě zamířil hlavou útočník Aziz Buhaddúz a rozjásal íránské fotbalisty.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Marocký útočník Aziz Buhaddúz střílí hlavou gól do vlastní sítě, Írán pak mohl slavit výhru 1:0.

Článek
Fotogalerie

Maroko zejména v první půli na hřišti dominovalo, ale nedokázalo si poradit se soupeřovou pevnou obranou. Do vedení tak mohl jít Írán, jenže Sardár Azmún neproměnil únik. V nastavení druhého poločasu ale už gól přišel, po standardní situaci na přední tyči smolně odhlavičkoval míč do vlastní branky Azíz Buhaddúz.

Írán tak potvrdil, proč v kvalifikaci nedostal 1121 minut gól a v 18 zápasech inkasoval jen pět branek. A mohl se radovat z první výhry na MS od historického úspěchu nad USA na šampionátu v roce 1998. Maroko přišlo o neporazitelnost trvající deset zápasů.

Írán trochu překvapivě nastoupil se třemi stopery a na nezvyklý systém si museli hráči zvykat. Maroko toho využilo a v první půlhodině protivníka téměř nepouštělo do hry. Zamklo Írán na jeho půlce a hrozilo zejména z pravé strany, jenže do větších šancí se proti obrannému bloku nedostávalo.

A když Maroku vyšel signál z rohového kopu na zcela volného Zijacha, tak záložník Ajaxu Amsterodam v ideální pozici promáchl. Benatía zase po velkém závaru neprostřelil gólmana. Írán navíc postupně otupil pravou marockou stranu a vyrovnal hru, když v prvních 20 minutách mělo Maroko držení míče 83 procent.

Ve 42. minutě mohl Írán dokonce udeřit po vydařeném brejku. Nejlepší střelec týmu Azmún běžel sám na brankáře Kadžuího, který ale situaci ustál a vytrčenou nohou zabránil útočníkovi Kazaně ve skórování. Následně vyrazil i Džahánbachšovu dorážku.

To přispělo k tomu, že i Maroko hrálo ve druhé půli opatrněji a příliš zajímavých situací se ve vápnech neobjevilo. Čtvrt hodiny před koncem musel střídat marocký bek Nurdín Amrabat, který byl po jednom ze střetů viditelně otřesený. Chtěl se sice vrátit do hry, ale lékaři ho nenechali. Nahradil ho jeho bratr Sufján a poprvé v historii MS se tak odehrálo střídaní sourozenecké dvojice.

Až v 80. minutě sahal po gólu Zijach, jeho dobře umístěnou střelu zpoza vápna však gólman Baíranvánd stihl vyrazit. Írán za celou druhou půli nevystřelil, přesto nakonec slavil vítězství. V nastavení dostal možnost zahrávat standardní situaci a centr na přední tyč skončil gólem, když střídající Buhaddúz ve snaze odvrátit míč před nabíhajícími protihráči zamířil hlavou do vlastní branky.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina B:
Maroko - Írán 0:1 (0:0)
Branka: 90.+5 vlastní Buhaddúz. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Ahmadí - Šodžáí, Džahánbachš, Ansárífárd. Diváci: 62.548.
Maroko: Kadžuí - N. Amrabat (76. S. Amrabat), Benatía, Saís, Hakimí - Zijach, Busúfa, Bilhanda, Ahmadí, Harít (82. Da Costa) - Kaabí (76. Buhaddúz). Trenér: Renard.
Írán: Baíranvánd - Rezajíán, Češmí, Púralígandží - Ansárífárd, Ebrahimí (79. Montazerí), Hadžsáfí, Šodžáí (67. Taremí) - Džahánbachš (84. Ghoddos), Amirí - Azmún. Trenér: Queiroz.

Reklama

Související témata: