Hlavní obsah

Díky za video! Griezmann a spol. vydřeli technologickou výhru

Kazaň

Jen do pátého zápasu šampionátu se muselo čekat, než video poprvé v historii fotbalového mistrovství světa změnilo původní verdikt rozhodčího. V Kazani si primát připsal uruguayský sudí Andrés Cunha, když po prostudování opakovaných záběrů nařídil za faul na Antoina Griezmanna penaltu pro Francii. Sám faulovaný ji proměnil a jeho tým nakonec porazil Austrálii těsně 2:1. Vítěznou Pogbovu trefu pro změnu potvrdila gólová technologie. Rozhodčímu signalizovala na hodinkách, že míč celým objemem přešel brankovou čáru.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Rozhodčí Andres Cunha studuje video a za chvíli poprví v historii MS na jeho základě změní svůj verdikt!

Článek
Fotogalerie

Kdo ví, jak jsme bez videa mohli skončit, uvědomují si Francouzi. Trápili se až běda, k prvnímu gólu přišli z dodatečné penalty.

Griezmann v 55. minutě po zákroku Joshuy Risdona padl v pokutovém území, rozhodčí ale nechal hru pokračovat. Teprve o hodnou chvíli později sudí Cunha dostal od videorozhodčího Argentince Maura Vigliana informaci, že mohlo jít o faul. Situaci proto šel přezkoumat na obrazovku vedle hřiště. U ní svůj původní verdikt přehodnotil a nařídil penaltu.

Poprvé v historii šampionátů tak změnilo video původní verdikt rozhodčího.

Míče se chopil sám faulovaný a penaltu v 58. minutě proměnil.

Žádné simulování, dušuje se útočník

„Co se týče pokutového kopu, byl nařízen správně, neboť soupeř zasáhl mé levé chodidlo," dušuje se Antoine Griezmann. „Noha mě trochu bolela, se simulováním to nemělo nic společného. Je skvělé, že se využilo video," líčí dál.

Klokani však vzápětí vyrovnali, vítězný gól vstřelil favorit až v 81. minutě. Byl přiznán Paulu Pogbovi, míč ale do vlastní sítě poslal Aziz Behich. Že balón přešel čáru, pro změnu potvrdila technologie Goal Line.

„Všechny zápasy na šampionátu budou těžké. Na úvod bylo důležité získat tři body, vnesou do našeho týmu dynamiku a nabereme sebedůvěru. Hra však měla daleko od dokonalosti. Budeme muset přidat," uznává Hugo Lloris, brankář a kapitán Francie.

Trenér hrdý a zároveň zklamaný

Australané nedávno v přípravě rozstříleli českou reprezentaci 4:0 a v Kazani byli blízko senzaci.

„Jsem hrdý na tým a zároveň zklamaný. Předvedli jsme velmi dobrý výkon, který od nás asi nikdo nečekal. Nemůžu nic vytknout ani jednomu z hráčů, všichni zaslouží obrovský kompliment," poukazuje nizozemský kouč Bert van Marwijk.

„Byla řada situací, v nichž Francouzi nevěděli, co mají dělat. Hořký výsledek, zasloužili jsme si minimálně bod. Další zápas ve skupině bude úplně odlišný a výkon proti Francii nám určitě dodá sebevědomí," ujišťuje trenér Austrálie.

S takovým výkonem bychom daleko nedošli...

Týmu galského kohouta je jasné, že získal zlaté tři body.

„Na minulých čtyřech šampionátech vyhrála Francie zahajovací zápas jen jednou, takže dobrý start. Proti všem týmům musíte bojovat naplno, protože každý z nich přijel do Ruska výborně připravený. Rozhodně nepropadám nějaké euforii. Zvládli jsme svou práci, ale můžeme hrát o mnoho lépe," přiznává trenér Didier Deschamps, že očekávané vítězství se nerodilo vůbec lehce.

„Musíme bezpodmínečně začít hrát lépe. S takovým výkonem bychom daleko nedošli. Vítězství se počítá, ale do druhého zápasu musíme jít ve větší pohodě a zejména bez velkých řečí," přizvukuje mu Griezmann.

Reklama

Související témata: