Hlavní obsah

Korejci chtěli zmást zvěda, hráči v přípravě nastupovali s různými čísly na dresu

Soči

Je špionáž nedílnou součástí fotbalu? Události, které nyní vyšly najevo potvrzují, že to tak opravdu je. Trenér korejské reprezentace Šin Te-Jong přiznal, že v přípravných zápasech před MS jeho svěřenci záměrně měnili čísla na dresech, aby ztížili práci skautům soupeřů. Následně prasklo, že pro změnu švédský pozorovatel sledoval uzavřený trénink korejského celku. Švédský kouč se za to dodatečně omluvil.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Korejští fotbalisté hráli během rakouského soustředění proti Bolívii, trenér pak sáhl k nečekanému taktickému tahu.

Článek
Fotogalerie

Rozbor hry soupeře, správné stanovení taktiky, stejně jako ideální sestava. Součástí přípravy na zápas se stává špionáž a kamufláž. Korejský kouč totiž během přípravného kempu v Rakousku nechal své svěřence hrát zápasy proti Bolívii a Senegalu v dresech s různými čísly.

Jen největší hvězdy týmu Song Hung-Min hrající za Tottenham a Ki Song-Jungb ze Swansea měli na dresu klasiku, protože je všichni znají z Premier League. „Další hráči měli jiná čísla, abychom zmátli soupeře," přiznal netradiční tah kouč. „Pro lidi ze Západu je docela těžké rozeznat Asiaty. Kvůli tomu jsme vše udělali," dodal.

Všechno prasklo necelých čtyřiadvacet hodin před prvním zápasem Korejců na šampionátu, kdy nastoupí proti Švédsku. A také „Tři korunky" mají na triku před výkopem škraloup kvůli špionáži. Trenér Janne Andersson byl nucen se omluvit poté, co byl jeden ze skautů zadržen během pobytu v Rakousku, protože sledoval uzavřený trénink korejského týmu.

Švédský zvěd Lasse Jacobsson si údajně pronajal dům v rakouském Leogangu, aby mohl sledovat Korejce. „Slyšel, že mají trénink, ale nerozuměl informaci, že je uzavřený. Všechno pozoroval zpovzdálí," vysvětloval kouč Seveřanů a snažil se bagatelizovat incident. „Je důležité projevovat respekt vůči všem soupeřům, a to za všech okolností. Takže litujeme toho, že teď všechno může být interpretováno jiným způsobem," doplnil s tím, že Korejci zcela jisté také sledovali pozorně přípravu Seveřanů. Tomu se kouč Šin Te-Jong jen zasmál s tím, že všechny týmy potřebují informace o svých protivnících.

Reklama

Související témata: