Hlavní obsah

Brazílie vydřela výhru v nastavení, Švýcaři otočili duel se Srbskem! Island nedal ani penaltu

vap, roj, mmSport.cz
Aktualizováno

Brazilci se dočkali na fotbalovém MS v Rusku první výhry! Dvěma góly v nastavení porazili Kostariku 2:0, Středoameričané tak utrpěli druhou porážku a jsou mimo postupovou hru. Ve večerním utkání v Kaliningradu otočili Švýcaři vývoj zápasu se Srbskem, zvítězili 2:1 a znemožnili soupeři slavit s předstihem účast v osmifinále šampionátu. Ve skupině D nedokázal Island navázat na výkon proti Argentině, prohrál s Nigérií 0:2, což před závěrečnými duely ve skupině nahrává Messimu a spol.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Brazilec Neymar oslavuje svůj gól proti Kostarice.

Článek
Fotogalerie

Brazilci si po úvodní remíze se Švýcary spravili chuť. Pětinásobní mistři světa znovu vyrukovali do zápasu i s uzdraveným Neymarem, ale dlouho se proti houževnatě bránící Kostarice trápili. V závěru je mohl spasit pokutový kop po zákroku na Neymara, který sudí sice nařídil, ale po revizi u videa ho zase zrušil.

Když už začalo být pro favorita celého šampionátu zle, protrhl střelecké trápení Kanárků Coutinho, vítězství pak pečetil Neymar.

Srbové si mohli v případě výhry nad Švýcarskem slavit postup do osmfinále a začátek jim nahrával. Kanonýr Mitrovič si naskočil na centr Tadiče a přesnou hlavičkou dostal svůj tým do vedení. Další šance už však nevyužili a Švýcaři je po přestávce potrestali.

A v hlavní roli byli dva hráči švýcarského výběru s kosovskými kořeny. Shaqiriho střelu ještě zblokoval obránce Kolarov, ale Xhaka poslal odražený míč z dálky nechytatelně k pravé tyči. O chvíli později Shaqiriho střela trefila tyč, na druhé straně se Srbové dožadovali penalty po faulu dvou obránců na Mitroviče. V 90. minutě však pláchl srbským obráncům Shaqiri a podruhé překonal gólmana Stojkoviče.

Ve skupině D si už zajistili postup do osmifinále Chorvati, kteří ve čtvrtek zdolali 3:0 Argentinu. Island by v případě výhry nad Nigérií odskočil argentinským vicemistrům světa před posledním kolem na rozdíl tří bodů a zároveň by tím zpečetil osud afrického týmu, nic takového se ale nestalo.

Vyslanci ze Země gejzírů měli v první půli herní převahu a africký celek nevystřelil ani jednou na branku, po změně stran však přišla ledová sprcha: hbitý Ahmed Musa potvrdil pověst střelce a Islanďané se nezmohli na odpověď ani z penalty, Gylfi Sigurdsson branku přestřelil.

Fotbalové MS v Rusku:
Skupina E:
Brazílie - Kostarika 2:0
Branky: 90.+1 Coutinho, 90.+8 Neymar
Skupina D:
Nigérie - Island 2:0
Branky: 49. a 75. Musa
Skupina E:
Srbsko - Švýcarsko 1:2
Branky: 5. Mitrovič - 52. Xhaka, 90. Shaqiri

Reklama