Hlavní obsah

Parádní patička odvrátila španělskou blamáž! Byli samolibí, hodnotí bývalý reprezentant

Praha

Odvrátili blamáž a záhy slavili triumf ve skupině B! Ještě v poslední minutě řádné hrací doby fotbalisté Španělska prohrávali s Marokem 1:2. Zdálo se, že série dvaadvaceti zápasů bez prohry se dalšího dílku nedočká. Ale Aspas v první minutě nastavení efektní patičkou zařídil vyrovnání, které sice posvětilo až rozhodnutí videorozhodčího, nicméně znamenalo první místo, protože Portugalsko vstřelilo ve třech zápasech o jeden gól méně. Španělsko se tak v osmifinále utká s Ruskem, Uruguay vyzve Portugalsko.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Španělský fotbalista Isco slaví gól v síti Maroka na mistrovství světa.

Článek

„Měl jsem obrovskou radost z první trefy na šampionátu, protože mě poprvé přímo na tribuně podporovala rodina, tudíž zápas pro mě byl velice zvláštní," rozplýval se Iago Aspas, který odvrátil španělskou fotbalovou katastrofu, když po centru Carvajala z pravé strany poslal míč skvostnou patičkou do sítě.

Španělsko mělo míč pod kontrolou 75 procent zápasu, jenže dvakrát prohrávalo. Fatální selhání zkušeného Ramose, jemuž nijak nepomohl Iniesta, nabídlo Maroku vedení. Za vyrovnaného stavu pak Maroko třetí střelou mezi tyče v zápasu slavilo vedení, když Ramos podcenil souboj při rohovém kopu a Nasjrí hlavičkoval neomylně - 1:2.

„Španělé hráli celý zápas velice opatrně. Možná v jejich hře bylo trošku samolibosti, zřejmě se projevilo i jisté podcenění, protože si mysleli, že souboj s Marokem bude představovat procházku parkem, ale nebylo to tak. Myslím, že konfrontace se silnějšími výběry bude pro Španělsko velice obtížná," prohlásil Joleon Lescott, bývalý obránce Anglie, pro BBC.

Na život a na smrt

„Nehráli jsme podle našich představ, byli jsme trošku svázaní. Navíc se potvrdilo, že na světovém šampionátu se chce každý ukázat. Maroku o nic nešlo, ale donutili nás trpět," popisoval Aspas pro server marca.com. „V závěru jsme navíc mysleli, že Portugalsko vyhraje, a přitom jsme si uvědomovali, jak je důležité ovládnout skupinu," naznačil Aspas, že Španělé se chtěli vyhnout souboji s vítězem skupiny A, jímž se stala Uruguay.

„Musíme být sebekritičtí. Není možné pouštět soupeře do tolika příležitostí. Pokud se chceme dostat až na samotný vrchol, je nepřípustné vyrábět takové chyby v defenzivě. Rozhodně v naší hře existuje prostor pro zlepšení," uznal trenér Španělska Fernando Hierro.

„Dopřáli jsme soupeři gól ze standardní situace, byli jsme příliš váhaví ve hře a dělali chyby. Je třeba hrát s větší odvahou. Nyní začíná fáze, kdy se bude bojovat na život a na smrt, tudíž je potřeba mnohem větší koncentrace. Maroku jsme dvě trefy darovali, což je v další části soutěže prostě nemyslitelné," přitakával španělský záložník Isco, který zařídil první gól a byl vyhlášen mužem zápasu. „Obvykle jsme schopní mnohem lépe kontrolovat míč, to se nám proti Maroku nedařilo. Nyní nás čeká souboj s Ruskem, které až na poslední utkání prožívá fantastický turnaj. Je jasné, že musíme být nejen dobří, ale skvělí," dodal.

Reklama

Související témata: