Hlavní obsah

Karty potopily Senegal. Afrika nemá poprvé v historii zástupce ve vyřazovacích bojích

Praha

Poprvé v historii fotbalového mistrovství světa určily postupujícího ze základní skupiny žluté karty, respektive pravidlo fair play. Při shodě všech kritérii mezi Senegalem a Japonskem rozhodl v neprospěch afrického týmu fakt, že ve třech zápasech šampionátu v Rusku byli jeho hráči napomínáni šestkrát, zatímco reprezentanti Japonska jen čtyřikrát, a tak slaví postup.

Foto: Max Rossi, Reuters

Senegalec Salif Sane po porážce od Kolumbie, která znamenala vyřazení z MS.

Článek

„Pravidlo fair play je jasně dané v reglementu turnaje. Raději bychom byli vyřazeni jiným způsobem, ale musím prostě akceptovat, že šampionát pro nás končí právě na základě karetních trestů," pronesl trenér Aliou Cissé, trenér Senegalu.

Sám byl členem senegalského týmu, který v roce 2002 došel až do čtvrtfinále. Před letošním šampionátem vzhlíželi afričtí fanoušci k jeho výběru s velkými nadějemi.

„Protože máme výjimečnou generaci hráčů. Jsem na ně hrdý i přes nezdar. V prvním poločase jsme mohli skórovat, měli jsme zápas ve vlastní moci. Proto jsem zklamaný," říkal Cissé, jehož tým byl v utkání s Kolumbií napomínán jednou. Osudným se mu paradoxně stal souboj s Japonci (2:2), kde hráči Senegalu dostali tři žluté karty, dvě v nastaveném čase.

Poprvé od roku 1986, kdy se hraje na šampionátu po základních skupinách osmifinále vyřazovacím způsobem, tak nebude mít Afrika zastoupení v bojích o medaile. Na její, respektive senegalský úkor slaví Japonsko, které proniklo mezi nejlepších šestnáct potřetí v historii a poprvé od roku 2010.

Africké týmy ve vyřazovacích bojích od roku 1986
1986 Maroko (osmifinále)
1990 Kamerun (čtvrtfinále)
1994 Nigérie (osmifinále)
1998 Nigérie (osmifinále)
2002 Senegal (čtvrtfinále)
2006 Ghana (osmifinále)
2010 Ghana (čtvrtfinále)
2014 Nigérie (osmifinále), Alžírsko (osmifinále)

Reklama

Související témata: