Hlavní obsah

Hraje stejně dobře, jako kvílí! Bývalý kanonýr znectil Neymara, který perlil v osmifinále

Praha

Brazílie slaví sedmý postup za sebou do čtvrtfinále na fotbalovém mistrovství světa. V pondělí vyřadila na šampionátu probíhajícím v Rusku Mexiko zásluhou hvězdného Neymara, který vstřelil první gól a druhý obstaral po jeho střele dorážející Firmino.

Foto: David Gray, Reuters

Neymar se po zákroku svíjí v bolestech.

Článek

Neymar vstřelil vítěznou branku po akci, kterou sám připravil, kdy nahrál Willianovi patičkou a následně zpětnou přihrávku skluzem umístil mezi tyče. „Mexičané se spoléhali na skvělého brankáře. Ochoa je mimořádný, každý jeho vlastnosti zná. Odchytal skvělý zápas. Ale my se nikdy nevzdáváme. První gól je toho důkazem. Šlo o výsledek vůle," vyprávěl po utkání šestadvacetiletý útočník.

Trefa Firmina, znamenající pečeť na brazilský triumf, padla po Neymarově střele. Nejdražší fotbalista planety se tak pyšní úctyhodnou bilancí, když v posledních devatenácti zápasech za národní tým jedenáctkrát skóroval a na devět branek přihrál.

Neymar se evidentně dostává na úroveň, kterou měl před únorovým zraněním a následné operaci, po níž do prvního soutěžního zápasu nastoupil až na šampionátu v Rusku.

Pro Mexiko představoval neustálou hrozbu, přesto zřejmě ještě jeho forma bude gradovat. „Věděl jsem, že budu potřebovat určitý prostor, abych se dostal do normálního tempa. Aktuálně se cítím mnohem lépe než před šampionátem. Doufám, že budu ještě lepší," připustil Neymar po triumfu nad Mexikem.

Brazílie je nyní neporažena v posledních patnácti zápasech, kdy navíc inkasovala pouhé tři branky. Není pochyb, že patří k nejžhavějším adeptům na titul. „Jsem na šampionátu, abych vyhrál. Cítím, že se zlepšuje celý tým," neskrýval Neymar, že hodlá po šestnácti letech dotáhnout Kanárky k titulu.

Uznání i kritika

Během dosavadních zápasů v Rusku si připsal 23 střeleckých pokusů, což je nejvíce ze všech hráčů na šampionátu, stejně jako v případě dvanácti střel mezi tyče. Celkem třiadvacetkrát se stal obětí faulu, což jej rovněž řadí na první místo statistik.

Za představení v duelu s Mexikem si však vysloužil i kritiku. Nikoli kvůli fotbalovým dovednostem, ale kvůli teatrálním pádům prakticky po každém těsnějším souboji. „Neymar si zaslouží uznání, je to jeden z nejlepších hráčů světa, ale až příliš často ho vidím válet se na trávníku. Ať ukáže, že je lepším hráčem a pokračuje ve hře," pronesl Dion Dublin, bývalý anglický reprezentant v komentáři pro BBC.

„Má nejnižší práh bolesti ze všech hráčů na mistrovství světa. Hraje stejně dobře, jako kvílí," reagoval na sociálních sítích bývalý vynikající útočník a nejlepší střelec mistrovství světa 1986 Gary Lineker na teatrální výjevy brazilského útočníka po osmifinálovém duelu. Připojil se i další exkanonýr Alan Shearer: „Neymare, dost! Už přestaň!"

Irský trenér Martin O´Neil v komentáři pro ITV si pak z Neymara nepokrytě utahoval: „Nechtěl bych ho vidět poté, co by dostal injekci při chřipce. Je to špičkový hráč a nejkvalitnější herec."

Reklama

Související témata: