Hlavní obsah

Černoch v našem týmu? Nikdy! Idioty nezměníte, reagoval šéf ruského fotbalu

Že má talent a může týmu pomoci? S tím se skupinka fanoušků Torpeda Moskva příliš těžkou hlavu nedělá. Část příznivců ruského týmu totiž nevybíravě protestovala proti angažování hráče tmavé pleti Ervina Botaka-Yoboma. "Klubové barvy jsou černé, ale v našich řadách chceme jen bílé," hlásilo naštvané radikální jádro fanoušků klubu.

Foto: Sport.cz

Erving Botaka-Yoboma se po přestupu do Torpeda Moskva stal terčem rasistických útoků

Článek

Nechutné narážky na adresu devatenáctiletého nadějného fotbalisty zaplavily i sociální sítě týmu z druhé nejvyšší ruské soutěže. "Černé je v našich barvách dost, ale v týmu uznáváme jen bílé hráče." V podobném duchu se nesl vzkaz fanoušků zvaných "Zapad-5 Ultras."

Mlady fotbalista, který přišel z Lokomotivu-Kazanka, čelí verbálním útokům i přes fakt, že se narodil v Rusku a je produktem právě akademie Torpeda.

Pro výlevy skupinky rasistů však zástupci klubu neměli žádné pochopení. "Odsuzujeme to. Pro nás vůbec není rozhodující, jaké barvy pleti hráči jsou. Nikdy jsme na to ohled nebrali a nebereme ho ani teď. Zajímá nás jen fotbalistova výkonnost," reagoval vlastník Torpeda Roman Avdějev.

Výrazně ostřejší slova volil šéf Unie ruských fotbalistů Alexander Zotov. "Takoví idioti nás nezajímají, nejsou vzorem ruských fanoušků. Situace u nás se i díky světovému šampionátu zlepšila, ale skupinky hlupáků prostě ještě zůstávají. Mají omezený pohled na svět. Skuteční fanoušci se ukázali na mistrovství světa. Rusko je otevřený a pohostinný národ. Všichni to mohli vidět," uzavírá funkcionář.

Reklama