Hlavní obsah

Odmítl odletět s reprezentací do Kataru. Příčí se to mým osobním hodnotám, vysvětlil finský fotbalista

Helsinky/Praha

Nabízela se mu možnost zabojovat o stálé místo ve finské fotbalové reprezentaci, která se chystá na kvalifikaci o EURO 2020, ale Riku Riski ji odmítl. Jeho zásadám se totiž příčilo, že by měl odjet s národním mužstvem na přípravný kemp do Kataru, kde čekaly na národní tým jeho země zápasy se Švédskem a Estonskem.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Finskému reprezentovi se příčilo odletět do Kataru, kde zahranbiční dělníci podle něho pracují v tvrdých podmínkách.

Článek
Fotogalerie

„Cítil jsem, že je důležité říci ne. Osobní hodnoty, které vyznávám a mé etické principy jsou pro mě víc než návrat do reprezentace," vysvětlil devětadvacetiletý fotbalista, že se mu příčí start na turnaji v zemi, kde jsou porušována lidská práva a zahraniční dělníci chystající stadiony pro MS 2022 pracují v nelidských podmínkách.

Bayern se připravuje v Kataru již podeváté

Takový mnichovský Bayern přitom do stejné destinace za přípravou na jarní sezonu odletěl. A dokonce už devátým rokem po sobě.

„Vedeme s našimi partnery v Kataru dialog o dění v celém Perském zálivu, stejně jako o lidských právech a podmínkách, v nichž tam pracují zahraniční dělníci podílející se na přípravách světového šampionátu," reagoval na kritické připomínky šéf Bayernu Karl-Heinz Rummenigge.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Franck Ribéry si přetrhl stehenní sval a bude Bayernu chybět.

Mezinárodní organizace Amnesty International totiž přišla na konci loňského roku znovu se studií, kde uvádí, jak jsou zahraniční dělníci z afrických i asijských zemí v Kataru zneužíváni, v jak tvrdých podmínkách pracují a kolik lidských životů si už vyžádaly přípravy fotbalového MS v roce 2022.

Bayern však v těchto dnech v Kataru stejně trénuje, reprezentační celky Švédska, Finska, Islandu a Estonska rovněž. Představitelé katarského fotbalu oslovili právě tyto severské země a vzhledem k podmínkám, které u nich v zimě panují, jim nabídli možnost tréninkových kempů v dějišti budoucího světového šampionátu.

Katar oslovil s nabídkou Seveřany

A další národní týmy ze Skandinávie tam nejspíše odletí za přípravou také. Prezident katarské fotbalové asociace Hamád bin Chalífa Al Thání se totiž sešel i s předsedy dánského a norského fotbalového svazu a nabídl jim podobnou možnost.

Foto: Sport.cz

Mluvčí organizačního výboru fotbalového mistrovství světa 2022 Násir Chátir.

„To ovšem neznamená, že bychom zavírali oči nad porušováním lidských práv a pracovních podmínek zahraničních dělníků. Naopak při každém setkání připomínáme katarským úřadům, že je jejich povinností starat se, aby podmínky byly odpovídající a stále se zlepšovaly," reagoval na kritické výhrady předseda finského fotbalového svazu Ari Lahti.

Devětadvacetiletému finskému reprezentantovi Riku Riskimu, který odehrál za národní tým zatím 26 zápasů, však takovéto verbální ujišťování nestačilo a odmítl s národním týmem na přípravný kemp a zápasy se Švédskem (Finové 1:0 vyhráli) a Estonskem odletět.

„Dostal jsem pozvánku, ale z etických důvodů jsem ji odmítl. Vysvětlil jsem je jak trenérovi, tak i manažerce reprezentace Lennart Wangelové," uvedl Riski, který hrál během kariéry v Rosenborgu, IFK Göteborgu, Widzew Lodž, Dundee United a nyní obléká dres HJK Helsinky. „Měli jiný názor, ale pochopili mě," tvrdí fotbalista.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Na čtyři tisíce dělníků pracuje na rekonstrukci Chalífa Stadium, kde se bude v roce 2009 konat světový šampionát v atletice a v roce 2022 mistrovství světa ve fotbale.

„Opravdu jsem respektoval hráčovo rozhodnutí, na které má plné právo. Zároveň jsem mu ale připomněl, že neúčast na soustředění a absence v přípravných zápasech může ovlivnit jeho šance na místo v kádru reprezentačního týmu," naznačit kouč finské reprezentace Markuu Kanerve, že zvolená forma protestu může Riskiho připravit o návrat do národního mužstva.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň